Тези, които проследиха процедурата по преизбиране на Димитър Радев за

...
Тези, които проследиха процедурата по преизбиране на Димитър Радев за
Коментари Харесай

Експертността в БНБ сякаш оцеля, въпреки политиката

Тези, които наблюдаваха процедурата по преизбиране на Димитър Радев за уравител на Българска народна банка и последвалото одобряване на Андрей Гюров и Петър Чобанов като подуправители, надлежно на Управление „ Емисионно “ и Управление „ Банково “, нямаше по какъв начин да не виждат ниското равнище на дебатите. През цялото време опозиционните партии опитваха да внушат, че претендентите са политически натоварени и свързани с партиите от сглобката – ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, само че не пробваха да се вгледат в експертността, или неналичието на такава измежду тях. Най-адекватни бяха от „ Възраждане “, които правилни на позицията си, че еврото не би трябвало да се приема в обозримото бъдеще, задаваха експертни въпроси.

Помня избирането на Димитър Радев през 2015 г. и практическата липса на спор. Тогава се търсеше заместител на провалилия се с галактически мащаби Иван Искров и беше чиста наслада, че на мястото му ще застане човек с опит в Международния валутен фонд и Министерството на финансите, откакто даже и магаре би било посрещнато надали не с аплодисменти. То най-малко нямаше да има зад тила си хорово пеене на осъществяване на македонски песни със притежателя на поднадзорно лице, оказал се по-късно фараон.

Без кой знае какъв спор се случи и преизбирането на Иван Искров за шеф на Българска народна банка през 2009 година. Тогава изборът му за втори мандат на тройната коалиция беше анулиран в първите седмици от ръководството на прясно спечелилата ГЕРБ. Това бе допустимо, тъй като Искров още не се бе заклел във втория си мандат и де факто единствено трябваше да се поклони и засвидетелства преданост на новите политически господари. Отменили преизбирането му, час по-къно ГЕРБ си го преизбраха и той изкара втори мандат, само че с политическата отговорност на ГЕРБ, което необичайно за какво се пропуща.

На фона на всичко това новото управление на Българска народна банка символизира някаква дребна победа на екпертността над политиката. Управителят Димитър Радев получи втори мандат, макар че " Продължаваме промяната " по всякакъв начин му търсеха опция. В презрението им към всичко българско и родно за малко вкараха в капан и светоноизвестния икономист Илиян Михов, който пробваха да трансфорат в следващия възвръщенец и цялостен новобранец за институция, която ползва най-консервативната форма на валутен ръб.

Новоизбраният подуправител Андрей Гюров беше първата, или може би втората запаса на ПП в миналогодишния опит да изберат ново управление на Българска народна банка. Тогавашната му идея се запомни с желанието да трансформира банковия контрол във финансово разузнаване и желанието му да отвори системите на Българска народна банка за финтех бранша, което се случи по същото време, в което партията му получаваше дарове от Nexo.

При новото си чуване Гюров беше солидно квалифициран, евентуално благодарение на инсайдъри в Българска народна банка, които в детайли го бяха въвели в тематиката какво е Управление „ Емисионно “. И някак си всякога, когато бягаше от експертната база, навлизайки в областта на своите допускания и разсъждения, олекваше.

Още предходната пролет показах, че Андрей Гюров е най-хубавото, което Политическа партия могат да предложат. Да, това не беше задоволително за цялостен шеф. По подигравка на ориста, дали експертното му и академично минало и професионален опит ще се окажат задоволителни, с цел да стане сполучлив подуправител на най-отговорното ръководство (това, което се грижи за валутните резерви), ще зависи най-много от способността му да се еманципира от авантюристичните пориви на политическите си съратници.

Що се отнася до втория нов подуправител – Петър Чобанов, който поема Управление „ Банково “, той е артикул на Българска народна банка. Там е въведен като студент. Там израства като специалист и анализатор. Започва одобряването си като шеф на Агенцията за стопански разбори и прогнози, ръководител на Комисията за финансов контрол, министър на финансите, член, заместник-председател и ръководител на парламентарната комисия по бюджет и финанси. С докторат по финанси в областта на систематичния риск, с опит в потушаването на банкова рецесия в зародиш (криминалния опит за разпалването ѝ, последвал затварянето на КТБ), с познаването на брюкселската и франкфуртската бюрокрации, Чобанов като че ли е най-естественият човек за привличане в централната банка.

Да емитираш супер сполучлива емисия дълг на интернационалните пазари, когато четвъртата ти по величина банка се тресе с опашки и тегления, да пресечеш разрастването на казуса и от благодарост партията ти (БСП) да те низвергне. Да свършиш тази задача, когато някогашният министър председател (Бойко Борисов) разпалва пожара и приказва за опашки и тегления не е елементарно. Не е елементарно да заработиш по проекта за стабилизиране на системата от летището във Виена още в четвъртък, оставяйки медиите да отразят финалната му част – срещите в събота и неделя в Българска народна банка. И след това девет години да не обелиш дума за това в общественото пространство.

През май 2013 година, когато стана министър на финансите, работех в „ Капитал “. Традиционно всички медии разгласяват очерци за всяка нова власт и това трябваше да сторя и аз. Въпреки че четири месеца по-рано ми бе подписал рекомендации за специализация в Оксфордския университет, написах, че съгласно политици, които го познават, е отстъпчив и ще бъде единствено реализатор на решенията, които взима министър председателят Орешарски. Обективността не ми разреши да спестя това определение, което знаех, че му е обидно, тъй като идваше от човек, който като че ли познаваше обстановката. Е, всички сгрешиха.

Преди 13 години сътрудници в „ Капитал “ осъществиха публицистичната политика на изданието да се приготви публичното мнение и оправдае промяната на управлението на КФН, публикувайки публикацията „ Време за специалисти “. Последвалите развития трансфораха Чобанов в единствения (доколкото ми е известно) човек за чието уволняване се прокарва специфичен закон.

И пристигна Стоян Мавродиев. И от КФН отиде в ББР.

Също както през 2008 и 2009 г. „ Капитал “ павираха пътя към ръководството на Бойко Борисов, от който през днешния ден се отхвърлят на почивки съгласно това дали сътрудничи на новите им любимци, отговорността им за институционалното издигане на Мавродиев е безспорна. И не се стопират с новите си опити да фабрикуват герои на съвремието с упоритост да ги избутат в политическия хайлайф, само че това е друга тематика.

Това, което повърхностните, само че претенциозни погледи пропущат е, че Петър Чобанов не е партиен член на Движение за права и свободи. И няколко пъти се случва да не бъде определен за депутат, тъй като е включван на неизбираеми места, или в листи, където партията няма шансове за триумф. Въпреки че изнася голямата тежест от политически и стопански диспути и медийни участия. Това би трябвало да послужи на всички, които считат, че той е политически кадър – не е.

Вчера всеки от подуправителите произнесе клетва, която го обвързва персонално и самостоятелно и която изисква да скъса привързаностите си с политически сили. Заслужено почитание би трябвало да се отдаде на Калин Христов, към този момент някогашния подуправител, управляващ Управление „ Емисионно “. Той също има принос за решаването на едни от най-сложните проблеми през изминалите 15 години. Кръвоизливите в очите му от прекалено четене и отдадеността пред стабилността на валутния ръб, са му печелили колкото благодарности и удивление, толкоз и врагове измежду тези, които се надяваха да компенсират загубите си от неверни решения с ново преразпределение на приходите.
Или в случай че обобщаваме – новото управление на Българска народна банка сигурно е по-добро от това, което се обрисуваше предходната пролет. А какво ще реализира и в какви условия, следва да забележим.

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР