Тези, които предлагат мораториума върху въвеждането на нови лекарства, харесват

...
Тези, които предлагат мораториума върху въвеждането на нови лекарства, харесват
Коментари Харесай

Мая Манолова: Мораториумът върху нови лекарства установява статуквото

Тези, които оферират мораториума върху въвеждането на нови медикаменти, харесват настоящето състояние и лишават от вяра за живот български жители. Особено в случаите, в които те разчитат само на новите медикаменти. Това съобщи в студиото на „ Денят стартира “ обмдусманът на България Мая Манолова.

Тя съобщи, че е подготвена институцията на обмдусмана да се натовари със задачата да се внасят в съда молби за започване на произвеждане в неплатежоспособност против фалиращ шеф от името на служащите, които не са си получили заплатите.

Една от най-оспорваните точки към новия бюджет на касата е решението да бъде въведен мораториум върху новаторските лекувания. Обяснението е, че по този начин ще се даде опция на касата да се разтовари от скъпи медикаменти най-малко за една година. Това обаче значи доста пациенти с редки заболявания да останат без лекуване.

Мая Манолова съобщи, че всички знаят за съществуването на злоупотреби във фармацевтичния бизнес, само че прикани за по-цивилизовано решение на казуса, а не с моратируим върху въвеждането на нови медикаменти и лекувания. По думите ѝ с мораториума ще се спестят 2,5% от средствата, които НЗОК дава за медикаменти, само че по този начин ще се лишат мнозина хора от вяра за живот и ще пострадат общинските лечебни заведения.

Тя изрази подозрение, че мораториумът би издържал на сезиране в Конституционен съд, тъй като лишава жителите от конституционното им право да получат здравна помощ. Тя съобщи, че в случай че мораториумът бъде признат, тя е подготвена да сезира текста в Конституционния съд.
Мая Манолова, омбудсман на Република България: Някой не желае да има надзор, по тази причина се взимат лесни решения, при които сметката се заплаща от пациентите, а не от тези, които злоупотребяват. Мораториумът не е надзор, за какво би трябвало да се санкционират болните?
Мая Манолова прикани депутатите, които през днешния ден ще гласоподават мораториума, да видят „ прочувственото “ видео на телевизионната водеща Нана Гладуиш, в което тя изяснява компликациите пред онкоболните.

Мая Манолова застана зад мнението, че в случаите с неточни работодатели, които не изплащат заплатите на служащите си, би трябвало да се разпореди на основна ревизия по труда от името на служащи с неплатени заплати да внасят молба до съда за започване на произвеждане в неплатежоспособност против фалиращия шеф.
Мая Манолова, омбудсман на Република България: Има отвращение и опозиция депутатите да чуят, че това е единственият метод служащите да си вземат парите от фонда за вземанията на банкрут при предприятията, при който са събрани 250 млн. лева
Омбудсманът съобщи, че служащите не могат да доближат до тези пари, които са планувани в случаи, че работодателите им банкрутират и не могат да им изплатят заплатите, тъй като се води спор коя институция да се натовари със задължението да внася правосъдните искове от името на чиновниците. Затова тя съобщи, че е подготвена да нагърби институцията на омбудсмана с тази задача, в случай че се наложи.
 За или срещу мораториума върху въвеждането на нови медикаменти? За или срещу мораториума върху въвеждането на нови медикаменти?
Тази седмица Народното събрание ще гледа на второ четене бюджетът на здравната каса. Частична възбрана за финансиране на нови медикаменти, действия и лечебни заведения прочие..

Тя още веднъж съобщи, че на сдруженията като „ Топлофикация “ са дадени прекалено много пълномощия, при които те могат да съдят жители за задължения, които даже не са натрупали те. По думите ѝ това се дължи на остарелия метод, по който „ Топлофикация “ в частност събира данни за длъжниците си.

Мая Манолова, омбудсман на Република България: Тя черпи данни от Агенцията по вписванията, а тя не се пробва да си осъвремени данните, тъй като законът споделя на жителите да заплащат.
Тя изясни, че в проблема с наказания жител на Смолян за дълг на различен жител със същото име в София, е станало комплициране на ЕГН-тата, само че остава индикативен за неуместната обстановка, в която „ Топлофикация “ не знае кой ѝ дебитор.

По думите ѝ е направена добра стъпка напред, като са въведени промени в Гражданския процесуален кодекс, с които се не разрешава жител да бъде осъждан в негово неявяване.

Манолова изрази вяра, че ще се организира форумът за двойния стандарт на храните в границите на европредседателството, тъй като това е въпрос, който визира 100 млн. души в Източна Европа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР