Тези, които посегнаха на символите на държавността - националния празник,

...
Тези, които посегнаха на символите на държавността - националния празник,
Коментари Харесай

Радев: Тези, които посегнаха на националния празник и Конституцията, днес режат историята

Тези, които посегнаха на знаците на държавността - националния празник, българския байрак, и които се готвят да похитят и Конституцията, през днешния ден режат нашата история. Това разяснява пред публицисти президентът Румен Радев по отношение на демонтажа на Паметника на Съветската войска, прочут като МОЧА (Монумент на окупационната Червена армия).

" Обикновено, който няма решения за сегашното и визия за бъдещето, води война с предишното ", уточни той.

" Варварското разрушение на монументи не е единствено опит за изтриване на историята, само че и изостря мощно публичното опълчване ", акцентира Радев. По думите му разрушаването на един монумент води неизбежно до отрицанието на различен монумент. Държавният глава посочи, че сега е в ход нападателно нахлуване против държавността, историята и паметта. Той добави, че Текат разрушителни процеси, които насаждат разделяне и непоносимост в обществото.

Според президента зрее надълбоко публично отвращение, което неизбежно ще има политически последствия. Румен Радев прикани никой не да си прави илюзията, че българите ще гледат безучастно похищенията против историята, което е действително и посягане против нашето бъдеще като народ. Запитан за Бюджет 2024 и за вероятно президентско несъгласие върху него, той уточни, че ще вземе отношение по върпоса, когато Законът за държавния бюджет на Република България за 2024 година бъде получен в президентството.

Междувремено пред МОЧА се организира митинг, кйм който се причислиха и председателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов, който съобщи, че, в случай че Столичният Общински съвет (СОС) не може да организира локален референдум за бъдещето на паметника, то е в пълномощията на президента да насрочи национално допитване по въпроса дали паметникът да бъде отстранен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР