Тези, които подават жалбата за язовир "Цанков камък", са далеч

...
Тези, които подават жалбата за язовир "Цанков камък", са далеч
Коментари Харесай

Експерт: Пътят е оскъпил "Цанков камък"

Тези, които подават жалбата за язовир "Цанков камък ", са надалеч от тематиката като информация и експертиза. Това сподели пред БНР специалистът и някогашен член на Комисията за енергийно и водно контролиране Еленко Божков.

За да се доближа оптимално до понятийния уред и инструментариум на тези, които са внесли жалбата, ще кажа, че не е задоволително да си видял уред за електрошок или гинекологичен стол, с цел да имаш искания да бъдеш психиатър или гинеколог. Т.е. доста са надалеч и осведомително, и като експертиза, и подготовка тези, които подават жалбата, с цел да може да се разбере нещо, а още по-малко, с цел да може прокуратурата или тези, които ще се занимават, да могат да си сформират някакво мнение за това въобще какво се случва, съобщи Божков.

Какво разбирам аз от цялата работа? Разбирам, че след 7-годишна употреба се постанова инспекция, правила, вътрешни, а евентуално и контракт, на дъното на язовирната част. Там още при построяването и при проектирането на плана се знае, че поради една река, която върви по дъното на язовира и на която е трябвало да се правят противофилтрационни мероприятия, е трябвало тези противофилтрационни мероприятия, състоящи се в създаване на мембрана, на пръскан бетон и на инжекционни пердета, да се отбрани самото дъно от тези неща. Всички тези мероприятия са осъществени и в този момент се прави обзор на най-деликатното от тях – геомембраната, разяснява специалистът.

Според Божков централата няма чак такова значение за енергетиката у нас и изгодите са по-скоро обществени и за надзор на речните разливи. Непрекъснато се приказва за това, че обектът има електроенергийно значение.Твърдението им, първо, че централата е 80 мегавата, е погрешно, тя е с 86 мегавата конфигурирана мощ. Не съставлява кой знае какъв интерес от електроенергийна позиция като базова мощ, тя има значение като върхова мощ, че също така има още съвсем 2 мегавата, които са ситуирани на екологичния най-малко, уточни някогашният член на енергийния регулатор.

Еленко Божков изясни и какво е оскъпило плана: "И доста значимо нещо – това е за какво кардинално се е оскъпил този план. Значи, излиза и се вижда, че планът се оскъпява изключително от построяването на веднъж, който е в сектора Смолян – Стамболийски, т.е. секторът Девин – Михалково, 21 километра. Това е един сериозен недостатък, бих споделил, на целия план, построяването на този път и методът, по който е построен. Освен това той не е в активите на НЕК, "виси " на НЕК като финансиране. Освен това никой не ще този път да го експлоатира и да го стопанисва ".

Според специалиста държавното управление би трябвало да вземе решение за стопанисване на пътя, само че това не би трябвало да бъде НЕК.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР