Тези, които някога са били там и са оживели, за

...
Тези, които някога са били там и са оживели, за
Коментари Харесай

За първи път. Как германски съд осъди офицер на сирийския режим

Тези, които в миналото са били там и са оживели, с цел да опишат, го назовават пъкъл на земята. Когато влезеш, те посрещат с към час пердах с камшици. Карат те да пиеш вода от тоалетната, да ядеш картофи с усет на дизел. Измъчват те с електрошок, унижават те по всевъзможни способи. Когато излезеш от стаята за разпити, те вкарват в кулоар, който постоянно е цялостен с трупове.

По този метод очевидци разказват пандиза "Ал-Хатиб " в Сирия, прочут и под името „ Клон 251 “. Разказите им пред Върховния районен съд в Кобленц, Германия, доведоха до историческа присъда. В четвъртък един от хората, управлявали "Ал-Хатиб " - висшият офицер Ануар Раслан, беше наказан на пожизнен затвор за закононарушения против човечеството.

Присъдата му е невиждана, тъй като е първата в света, която е произнесена против върховен офицер от сирийската загадка полиция и толкоз почитан чиновник на режима на Башар ал-Асад. По думите на доста от околните на арестувани в "Ал-Хатиб ", тя дава разтуха и някаква вяра за правдивост съвсем 11 години след началото на войната в Сирия. Тази първа присъда обаче е и част от дълъг път, който съгласно някои в никакъв случай няма да бъде извървян до дъно.
За какво е присъдата
Съдът в Кобленц осъди Ануар на пожизнен затвор поради закононарушение против човечеството, представляващо ликвидиране в 27 случаи, мъчение, обезчестяване, полово посягане, осакатяване и редица други незаконни действия.

Той, че 58-годишният сириец е директно виновен за „ систематичното ” и „ брутално ” измъчване на повече от 4000 пандизчии в пандиза "Ал-Хатиб " в Дамаск от април 2011 година до септември 2012 година В този интервал Раслан е бил шеф на отдела за разпити. Според съда, макар че той не е направил персонално всички от посочените действия, той е взимал решенията, давал е нарежданията за тях и е упражнявал едноличен надзор върху протичащото се в отдела.
 Ануар Раслан (вдясно), 13 януари 2022
Безпрецедентно в тази ситуация е и заключението на немския съд, че тези закононарушения са част от „ широкообхватна и систематична офанзива “, която сирийският режим „ води против цивилното население от края на април 2011 година “ Насилието в пандиза "Ал-Хатиб " не е прилагано „ единствено в изолирани случаи, а в границите на една широкообхватна тактика на режима “. „ Сирийското население е трябвало да бъде подчинено “, написа в текста на присъдата.

Войната в Сирия стартира при започване на 2011 година. Тогава в страната избухнаха митинги против президента Башар ал-Асад, чието семейство ръководи Сирия от 1971 година насам. Сблъсъкът сред опозицията и режима обаче бързо прерасна в интернационален спор с присъединяване на Русия, Съединени американски щати, Иран, Турция и други. Според разнообразни данни сред 350 000 и 600 000 души са изгубили живота си от 2011 година до момента.

По данни на неправителствената организация „ Сирийска мрежа за човешки права “ повече от 130 000 души са жертва на принудително изгубване, осъществено от сирийския режим, или са към момента зад решетките в незнайни обекти в Сирия.
Какво твърди самият Ануар Раслан
Именно поради присъединяване си в такива актове на принудително изгубване беше упрекнат и Ануар Раслан. Според интернационалното право този израз значи арести, арестувания и отвличания, осъществени от сътрудници на страната, след които страната отхвърля да признае, че лицето е лишено от независимост и укрива ориста или местонахождението му. Така индивидът е подложен отвън отбраната на закона.

Самият Ануар Раслан се дефинира като почтен. Пред съда той съобщи, че не е взел участие в изтезанията и не е дал нито една заповед за осъществяването им. По думите му той даже е помагал на арестувани стачкуващи от гражданските митинги и е симпатизирал на сирийската съпротива.
Какво описаха очевидците
Думите му обаче опонират на показанията на над 80-те очевидци, взели участие в процеса в Кобленц. Мнозинството от тях са хора, които са били арестувани и изтезавани в пандиза "Ал-Хатиб " по времето, когато Ануар е управлявал разпитите там.

Свидетелите описаха методите, по които са били бити от надзирателите с юмруци, пръчки, кабели и железни тръби.

„ Повтаряше се постоянно едно и също “, описа пред съда музикантът Уасим Мукдад. „ Аз споделях нещо, след което ме биеха. Аз отново споделях нещо и те отново ме биеха. И по този начин нататък и по този начин нататък...Знаеха къде тъкмо да ме бият, с цел да изпитвам оптималната болежка. “

Друг очевидец, работил като водач за тайната полиция, описа пред съда, че работата му се е състояла в превозване на трупове от пандиза до всеобщи гробове отвън града. Той е правил приблизително по 4 курса всяка седмица – всякога изнасяйки към 700 тела.
Защо присъдата против Раслан е историческа
Обвинен по същото дело беше и различен, по-нискостоящ чиновник на сирийските секрети служби - Еяд ал-Гариб. По-рано предходната година той беше за съучастничество в закононарушения против човечеството. Съдът откри, че Ал-Гариб е взел участие в арестите на минимум 30 стачкуващи в град Дума и тяхното превозване в център за задържане, където са били измъчвани.

Историческа обаче е точно присъдата против Ануар Раслан, тъй като за разлика от Ал-Гариб Раслан той е заемал извънредно висока позиция в йерархията на сирийските секрети служби. Делото против двамата офицери е първият случай, в който какъвто и да било участник във войната в Сирия е изправен пред съд и би трябвало да дава отговор за дейностите си.

Процесът протече в Германия, защото от 2002 година насам в правната система на страната беше въведен правилото на универсалната пълномощия. Той разрешава причинители на изключително тежки закононарушения да бъдат правосъдно преследвани без значение от националността им и мястото, на което са били осъществени закононарушенията.

Очакванията на десетки хиляди сирийци са този развой да послужи като образец за други сходни случаи. Те се надяват, че сходни каузи могат да стартират и в други страни с изключение на Германия. Към момента това е единствената опция жертвите на сирийския режим да получат някаква форма на отмъщение.

През 2014 година Съветът за сигурност на Организация на обединените нации предложи обстановката в Сирия да бъде прегледана от Международния съд в Хага, който да проверява евентуални военни закононарушения и закононарушения против човечеството, осъществени там. Резолюцията на Организация на обединените нации обаче беше блокирана от Русия и Китай.
„ Горчивият привкус “ след присъдата
Надеждата на правозащитници и елементарни жители е, че каузи като това в Кобленц ще оказват помощ за документирането на войната и събирането на огромен размер от доказателства против режима на Ал-Асад, които да бъдат употребявани и в бъдеще.

„ За мен този правосъден развой е първата стъпка от един доста дълъг път към справедливостта “, разяснява за Би Би Си Уасим Мукдад, един от очевидците по делото.

„ Смятам, че този път няма да доближи своя край, до момента в който диктаторът Башар ал-Асад и неговите висши офицери от армията и разследващите служби, както и нарушителите от всички воюващи страни не бъдат изправени пред обективен развой. “

Немските медии също означиха значимостта на присъдата и дефинираха делото като триумф. В своя коментар за Дер Тагесшигел журналистът Кристиан Бьоме дефинира отсъждането като историческо, само че по едно и също време с това „ отрезвително “: „ Защото на Башар ал-Асад като най-висш военнокомандващ не му се наложи да седне на подсъдимата пейка, а сигурно в никакъв случай и няма да му се наложи. […] Деспотът, който води война против личния си народ, няма от какво да се опасява. Това е горчивият привкус след процеса в Кобленц. Убийствата и изтезанията в Сирия ще продължат. Присъдата против Ануар Р. няма да промени нищо. “
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР