Тези, които не помагат на Украйна, помагат на Русия, заяви

...
Тези, които не помагат на Украйна, помагат на Русия, заяви
Коментари Харесай

Кулеба в българския парламент: Който не помага на Украйна, помага на Русия. Искаме оръжия!

Тези, които не оказват помощ на Украйна, оказват помощ на Русия, съобщи в коридорите на Народното събрание външният министър на Украйна Дмитро Кулеба, който се срещна с депутатите от комисията по външна политика в българското Народно заседание, както и с ръководителя на Народното събрание. Заедно с него беше и външната министърка Теодора Генчовска.

Той удостовери, че е сложил въпроса за военно-техническа помощ за Украйна на срещите си у нас и добави, че държавното управление и Народното събрание на България чудесно знаят какви са настояванията на Украйна, тъй като Киев е дал един и същи лист на всички страни членки на НАТО, който е получила и нашата страна.

" Но ние се отнасяме с почитание към политическата обстановка в България и оставяме на Народното събрание и на държавното управление да вземат решение по какъв начин и по кое време да оказват помощ на Украйна ", вметна той. В същото време украинският външен министър акцентира, че страните, които не изпращат оръжие на украинците, са на страната на Москва.

" Но бих желал да кажа на всеки, който изпитва съмнения по отношение на помощта за Украйна: тези, които не ни оказват помощ през днешния ден, те оказват помощ на Русия ".

От своя страна външната министърка Теодора Генчовска разяснява, че въпросът за военната помощ за Украйна е бил разискван на срещата сред Кулеба и Кирил Петков. Тя самата не е участвала на диалога. " Обсъденото във Външно министерство не включваше тази тематика ", съобщи Генчовска пред медиите в Народното събрание.

Генчовска означи, че има две проекторешения за даване на военно-техническа помощ на Украйна, импортирани в Народното събрание от ГЕРБ-СДС и от " Демократична България ", и на срещата на Кулеба с външната комисия е била изразена позицията на вносителите на тези оферти. " Към сегашния миг в Министерският съвет не е поставян въпросът ", добави Генчовска.

Самият Кулеба, запитан за диалога с Генчовска и военната помощ, избегна пряк отговор и акцентира на дипломацията.

" Нека го кажа по този начин - от време на време се постанова да бъда посланик, удовлетворен съм от срещите с вашия външен министър, министър председател и президент. България е направила доста политически във връзка с европейската интеграция, вие се отнасяте доста добре с нашите бежанци, а това е нещо, което доста ценим ", сподели той.

" А когато става за военна помощ, вземаме поради вашата вътрешнополитическа обстановка и оставяме това решение на Народното събрание на България ", сподели украинският външен министър.

" Но дано подчертая още един път: тези, които не желаят, които се двоумя, които приказват против доставките на оръжия и военно съоръжение за Украйна, те на процедура поддържат съветската експанзия и избиването на наши жители. Когато държавното управление реши да ни даде отговор, ние ще го получим ", съобщи Дмитро Кулеба.

" Министър Кулеба ясно съобщи - Украйна ще завоюва тази война 100% ", сподели след срещата във външната комисия Атанас Славов от " Демократична България ". И още веднъж прикани в декларация от парламентарната естрада, от името на своята парламентарна група, за бързо изпращане на оръжия на Украйна.

" Не можем да излезем във великденска почивка със спокойни сърца преди да приемем решението за военна помощ ", акцентира той. " Вярваме, че България ще прояви взаимност и ще остане вярна на своя цивилизационен избор ", добави той.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР