Тези избори ще поставят нов рекорд в чужбина - ще

...
Тези избори ще поставят нов рекорд в чужбина - ще
Коментари Харесай

МВнР: При два пъти повече секции в чужбшина може да не достигнем избирателите от април

Тези избори ще слагат нов връх в чужбина - ще има двойно по-голям брой секции, в сравнение с до момента. Това оповестиха набрифинг в Министерството на външните работи Иван Кондов и Калин Анастасов от работната група " Избори ", основана в Министерство на външните работи.

В чужбина се чака да бъдат разкрити сред 800 и 850 секции в чужбина - съвсем двойно спрямо изборите през април, когато бяха 464. От работната група " Избори " прецизираха, че няма проблеми в процеса на приемане на позволения за осъществяване на изборите, защото ограниченията в доста от страните, където имаше строги ограничавания, към този момент са по-облекчени.

Калин Анастасов осведоми, че автоматизирано към този момент има отворени 568 секции при 95 автоматизирано отворени на изборите през април. Към днешна дата изпълнилите изискването секции, минали над 40 подадени заявки, дружно с автоматизирано отворените към този момент са близо 740 секции, като прогнозите са сред 800 и 850 секции да бъдат разкрити от ЦИК.

От работната група прецизираха, че автоматизирано отворените секции и тези, които са декларирани, се чака да не се надвишава междинен брой на гласувалите сред 350 и 400 души. Това ще улесни изборния развой и ще предотврати чакането, изясни Калин Анастасов. Ако има скупчване на доста хора на едно место, на хората ще им бъде посочена най-близката друга секция.

Над 7 милиона ще костват изборите в чужбина, по калкулации на Министерство на външните работи.

Възможно е с два пъти повече секции да не достигнем броя гласоподаватели от април

До момента са подадени 37 хиляди заявки за гласоподаване в чужбина . Заявленията са много по-малко към този момент от подадените за предишните избори и не подхождат напълно на множеството секции, които ще бъдат отворени, разяснява Кондов, като въпреки всичко означи, че има още една седмица.

На предишните избори имаше над 80 хиляди заявки на финала, може би тези избори няма да достигнем до подобен брой, напомни той като въпреки всичко означи, че има още една седмица.

От управлението на работната група " Избори " молиха към българите в чужбина да подават заявления, тъй като това ще облекчи процеса на гласоподаване. Хората, които отиват, без да са подали декларация, би трябвало да бъдат вписани от членовете на секционната изборна комисия, а това лишава време, обясниха те.

Не се чакат проблеми с разрешенията, а ограниченията в доста страни към този момент са по-облекчени.

Колко секции ще бъдат открити в обособените страни?

В Обединеното кралство се чака сънародниците ни да гласоподават в съвсем 130 секции, до момента в който през април секциите там бяха 35. Най-големият брой секции, които сме имали през 2017 година е 58. Само в Лондон прогнозите са за към 50 секции.

В Германия при 69 секции през април в този момент се чака да се гласоподава в над 105 секции, в Гърция от 20 секции през април, над евентуално ще се гласоподава в 29 или повече. От Министерство на външните работи приканиха българските жители, които са решили да почиват в Гърция, да наблюдават страницата на Министерство на външните работи и задграничните представителства и интензивно да се записват там, където има секции.

В Испания от 53 през април секциите към този момент са 65 секции, в Съединени американски щати от 35 през април към този момент се обрисуват 53, а в Турция сега има подадени заявки за към 105-110 секции.

За страдание обаче броят подадени заявки не е в унисон с броя секции. Между 2,5 и 10 пъти повече хора гласоподават нормално от подалите заявки, поради което от Външно приканиха хората да подадат заявки. Според тях отпуските са причина за по-малкия брой заявки.

Оптималният брой гласоподаватели с една машина е 400-450 индивида . Над този брой се възнамерява втора машина в секции.

От ЦИК се чакат оказания по окомплектоването на СИК-овете. 4500 души ще са нужни за окомплектоване на плануваните 800 секции. В момента има проблеми по окомплектоването на 60 - 70 секции .

Министерството на външните работи има подготвеност да командирова 350-400 индивида да секциите в чужбина.

Има проблем с намирането на пространства, отговарящи на здравните протоколи. В редица страни юли е деен за отпуски, децата са във почивка и доста хора, които са взели участие при предходни избори, в този момент са в отпуска.

Възможно е с два пъти повече секции да не достигнем броя гласоподаватели от април, стана ясно още на брифинга.

Какво става, в случай че машини не бъдат доставени?



" Все още чакаме от ЦИК да бъде конкретизиран броят на хартиените бюлетини, с които би трябвало да разполага всяка секционна комисия, чакаме да получим уточняване и на някои процедури - в кой миг ще се премине от машинно към хартиено гласоподаване, в случай че има форсмажорни условия и по какъв логаритъм ", уточни Атанасов

Забавяне или прекъсване над 30 минути би основало голямо напрежение, предизвестиха от работната група. Интересуваме се и от техническата поддръжка на машините в деня на вота, към момента чакаме ЦИК да излезе с инструкции по този въпрос, разяснява Анастасов.

" Както доставяме изборните бумаги за чужбина, по този начин, в случай че бъде предоставено от ЦИК, ще бъде осъществена и логистиката за доставянето на машините ", сподели Кондов, само че посочи, че има заплаха машинно гласоподаване в чужбина да няма, в случай че ЦИК и " Сиела " не се схванат за парите.

Централната изборна комисия организира договаряния с компанията " Сиела Норма " за доставката на спомагателни 1500 машини за гласоподаване и логистика за тях.

Междувременно от " Сиела Норма " обявиха, че скоро на каквато и да е цена ще бъдат в неспособност да изпълнят поръчката за машини. Час преди началото на договарянията от компанията показаха мнение по процедурата.

Провокирани от изказванията, че извиват ръце, в писмо до медиите от " Сиела Норма " оповестяват, че прогнозните планове на компанията за цената на публичната поръчка за доставка на нови 1500 машини и всички услуги, включени в нея от страна на Централната изборна комисия, доста надвишават оферти бюджет от 6,5 милиона лв..

Изискването, с изключение на доставката на машините, да се обезпечат и действия по обслужването, което неведнъж надвишава услугите, които са осъществени на предходните парламентарни избори, а в това време и забавянето на процедурата, с всеки минал ден води до повишение на себестойността на устройствата и услугите - надлежно на крайната цена.

Скоро ще стигнем до миг, в който на каквато и да е цена " Сиела Норма " ще бъде в неспособност да извърши всички действия по поръчката, показват от компанията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР