Тези избори ще поставят нов рекорд в чужбина - ще

...
Тези избори ще поставят нов рекорд в чужбина - ще
Коментари Харесай

МВнР: Очакват ни безпрецедентни избори в чужбина заради големия брой секции

Тези избори ще слагат нов връх в чужбина - ще има доста по-голям брой секции, в сравнение с до момента. Това съобщи на брифинг в Министерство на външните работи – Иван Кондов, непрекъснат секретар и ръководител на РГ „ Избори “.

На 4 април секциите бяха над 400, с въведените промени в Изборния кодекс единствено автоматизирано отворените секции са 568. Оттук нататък се следи процесът на подаване на заявления, чака се значителен брой секции. Нашият разбор сочи, че ще се доближат 800 секции , сподели Кондов.

Това е доста позитивен аспект за нашите сънародници. Предполага се, че към този момент няма да има проблем с опашките, които се образуваха на предходните избори. ЦИК взе решение някои от огромните секции да бъдат разграничени на две или на три, с цел да бъдат облекчени изискванията, при които се гласоподава. Ако има скупчване на доста хора на едно место, на хората ще им бъде посочена най-близката друга секция.

Над 7 милиона ще костват изборите в чужбина, по калкулации на Министерство на външните работи.

В тези секции би трябвало да има представител на Министерство на вътрешните работи, а ще има и доста огромен брой хора, които ще бъдат назначени за членове на СИК-овете. Създали сме нужната организация и сме уверени, че ще се оправим с това предизвикателство, сподели Кондов.

Заявленията досега са много по-малко от предишните избори - те са 37 000.
При предишните избори са били на финала 80 000.

Кондов моли към жителите зад граница да подават заявления . Това облекчава СИК.
Вписването на място лишава доста време.

Не се чакат проблеми с разрешенията, а ограниченията в доста страни към този момент са по-облекчени.

Калин Анастасов, непрекъснат секретар и ръководител на РГ „ Избори “ също акцентира, че ни чакат невиждани избори поради големия брой секции.

Колко секции ще бъдат открити в обособените страни?

В Лондон досега прогнозата е за 50 секции. В Германия при 69 секции през април, в този момент се чакат над 105 секции, в Гърция от 20 секции, в този момент ще се гласоподава в 29 секции. От Външно приканват почиващите в Гърция за отмора да се записват.

В Испания ще има 65 секции, като са били 53 през април. В Молдова в това време ще има и национални избори, което за Министерство на външните работи ще е предизвикателство.

Във Англия ще има към 130 регистрирани секции. В Съединени американски щати ще има 53 секции. В Турция има подадени заявки за 105-110 секции.

За страдание обаче броят подадени заявки не е в унисон с броя секции. Между 2.5 и 10 пъти повече хора гласоподават нормално от подалите заявки, поради което от Външно приканиха хората да подадат заявки. Според тях отпуските са причина за по-малкия брой заявки.

Оптималният брой гласоподаватели с 1 машина е 400-450 индивида. Над този брой се възнамерява втора машина в секции.

От ЦИК се чакат оказания по окомплектоването на СИК-овете. 4500 души ще са нужни за окомплектоване на плануваните 800 секции. В момента има проблеми по окомплектоването на 60-70 секции.

Министерство на външните работи има подготвеност да командирова 350-400 индивида да секциите в чужбина.

Има проблем с намирането на пространства, отговарящи на здравните протоколи. В редица страни юли е деен за отпуски, децата са във почивка и доста хора, които са взели участие при предходни избори, в този момент са в отпуска.

Възможно е с 2 пъти повече секции да не достигнем броя гласоподаватели от април, стана ясно още на брифинга.

Какво става, в случай че машини не бъдат доставени?

Както доставяме книжата за чужбина, по този начин в случай че бъде предоставено от ЦИК, ще бъде осъществена и логистиката за доставянето на машините, сподели Кондов, само че посочи, че има заплаха машинно гласоподаване в чужбина да няма, в случай че ЦИК и СИЕЛА не се схванат за парите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР