Тези избори ще ни гарантират доживотен диктатор, казва един български

...
Тези избори ще ни гарантират доживотен диктатор, казва един български
Коментари Харесай

Български изселник в Турция: Тези избори ще ни гарантират доживотен диктатор

Тези избори ще ни подсигуряват пожизнен деспот, споделя един български преселник в Турция, който мечтае да се върне в България. Но не всички са срещу Ердоган - някои български изселници твърдо поддържат турския президент. Репортерът на " Дойче веле " Вилдан Байрямова беседва с български изселници в Турция за предварителните избори там.
" Властите държат 95% от медиите, изборната комисия е под техен надзор, правосъдната система и всичко. Този избор ще бъде една огромна, тотална и груба имитация. И това ще продължи по този начин, до момента в който Ердоган е комфортен на огромните страни, които го поддържат ", счита Неждет Алтан, корабен брокер в Истанбул. Той е един от тези етнически турци от България, открили се край Босфора с огромната бежанска вълна от 1989 година или отпътували по-късно при родителите си. Според него всички са наясно със обстановката в Турция: демокрацията там не е нищо повече от едно име, режимът е тоталитарен, а военното състояние продължава над година и половина, само че никой по света не реагира.

Няма светлина в тунела

" Надежда никаква! Лично аз не виждам светлина в тунела. Утопия е да се приказва за демократични промени, няма никакви предпоставки за това ", счита 45-годишният Алтан. Като причина за предварителния избор той показва тежкия застой в стопанската система – 1 $ скоро ще доближи 5 турски лири, а задачата е час по-скоро да се премине към еднолична власт и тя да стане публична, по този начин Ердоган ще има 100% надзор над всичко, показва той.

" Ердоган губи позиции и по тази причина бърза с изборите ", споделя Метин Гюлер и също предвижда операция на вота. Той и приятелят му Сезгин Сезер са на едно мнение: кражбата на гласове е към този момент узаконена с поправките в изборния закон, а и референдумът от 2017 година потвърждава това с гигантските фалшификации на вота. Гюлер и Сезер гласоподават за Републиканската национална партия (основана от Кемал Ататюрк - бел. ред.), както по-голямата част от българските изселници в Турция, макар че съгласно тях тя не е задоволително твърда съпротива. " Излишно е да чакаме основни промени към положително, не е значимо по какъв начин гласуваме, а кой брои бюлетините. Диктаторите идват на власт с избори, само че не си отиват след тях. Явно народите не са в положение сами да наложат демокрацията, постановат я " огромните братя ", единомислещи са двамата.

Според тях няма смисъл от проекти и очаквания, турските избори не могат да донесат смяна и от дълго време са изгубили същността си на развой, в който имаш правото да избираш. " Ясно е, че на този избор има единствено един претендент и той ще завоюва. Може би протестът е по-разумен в тази ситуация. Ние страдаме от мъчителната си фантазия за друг излаз от гласуването, това е болест ", разяснява Сезгин Сезер.
Победителят е... Ердоган! Ердинч Имамоглу е шеф в плановия отдел на огромната Истанбулска община, представител на българската НПСД (основана от Касим Дал) за Турция и корав последовател на президента Реджеп Ердоган. Според него победител на тези предварителни избори ще бъде " Коалицията за републиката ", формирана от партията на Ердоган и Партията на националистическото деяние. Що се отнася до страховете и очакванията на изселниците от България, Имамоглу споделя, че е мъчно да се приказва по тази тематика, " тъй като към момента огромна част от тях са следени от всякакви кухи неправителствени организации, зад които стоят под една или друга форма ползите на някогашната Държавна сигурност ".

Ердинч Имамоглу си пожелава две неща - толерантността в България да победи и етническите турци да вземат участие пълноценно в политическия живот, а в Турция да не се повтарят в никакъв случай повече опитът за прелом и терористичните офанзиви на организации като кюрдската ПКК или така наречен " Ислямска страна ". " Истината е, че както в България, по този начин и тук сме много аполитични, евентуално заради обстоятелството, че множеството от нас са претърпели пъкъла на тоталитарната татковина, където ние бяхме просто работна ръка и нищо повече. Има сериозна разлика сред етническите турци от двете страни на границата - в България ни броят единствено като гласове, а в Турция ни чуват и зачитат ", разяснява Имамоглу.

Запитан за какво се наложи предварителният избор, той показва като причина " изкуствената, асиметрична, икономическа и политическа изолираност на страната след опита за прелом от страна на двулични западни " сътрудници " и " съдружници ". Той вижда и различен претекст: в желанието на управляващите да стабилизират ситуацията на турската лира, " за което е належащо устойчиво и предвидимо ръководство ".

" Защо Европа и Съединени американски щати не подлагат на критика изключителното състояние във Франция, наложено след терористичните офанзиви в тази страна? Та то е в пъти по-строго от това в Турция! ", споделя изселникът, неудовлетворен и от неналичието на почтено партньорско отношение към Анкара във връзка сирийските бежанци в страната. " Ние нямаме потребност международният служител на реда да ни вкарва в правия път, тъй като сами го чертаем. Нито пък имаме потребност от наставление и арогантни мнения по отношение на турската политика, по-добре е всеки да се вгледа в личните си проблеми ", споделя държавният чиновник Имамоглу.

Същата увереност в безусловната победа на Ердоган и партията му споделя и различен български преселник - Мехмед Мерт, който в последно време живее в Германия и наскоро бе определен за водач на Съюза на европейските турци демократи. Той е приключил Техническия университет в Мюнхен и от дълго време не приказва единствено за турците в България и Турция. " С конституционните промени в Турция пълномощията на президента не са се нараснали, промени се системата за сформиране на държавното управление, сходно на президентските модели на Съединени американски щати и Франция. От това никой не следва да се опасява или тревожи ", споделя Мерт.

Сред българските изселници в Турция има и такива, които са се устремили към политиката. Например проф. доктор Юксел Йозкан. Той е бил 18-годишен, когато потегля от Кърджали с родителите си към Бурса. Днес е ръководител на най-влиятелната изселническа организация в Турция " Балгьоч " и сe кандидатира за народен представител от главната съпротива - Републиканската национална партия. Предизборно той напуща поста си на шеф на една от най-големите лечебни заведения в страната.

" Тук е същински фашизъм "

През лятото доста от българските изселници в Турция се връщат в България. Поне за малко. Причината: подновяването на персоналните им документи. И тази година потокът пред паспортните служби в някои региони на България не стихва. Изселници се тълпят да получат новите си български документи за идентичност - тъй като те значат независимост.

И 45-годишният корабен брокер Неждет Алтан постоянно възобновява документите си. Неговите проекти: да изтърпи още 3 години до пенсионирането си и да се завърне дефинитивно в България със фамилията си. " Тези избори ще ни подсигуряват пожизнен деспот. Политическият ислям е в нахлуване и Ердоган употребява религията като инструмент за личното си одобряване в едноличната власт. Натискът и преследванията са невиждани. Вместо независимост на словото има нечовечен надзор ", споделя Алтан и прибавя: " В Турция е същински фашизъм. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР