Тези хора бяха в управлението, за да вземат едни обществени

...
Тези хора бяха в управлението, за да вземат едни обществени
Коментари Харесай

3 милиарда за пътища: ябълката на раздора

" Тези хора бяха в ръководството, с цел да вземат едни публични поръчки през АПИ и когато видяха, че няма да стане, си излязоха, без никаква отговорност ". Така министър председателят Кирил Петков заключи пред bTV повода съгласно него " Има Такъв Народ " да се отдръпват от държавното управление и по този начин да застрашат ръководещата коалиция от разпад.

" Аз през живота си не съм чувал някой да изрече толкоз неистини, камо ли по мой адрес ", отговори досегашният заместител на Петков и министър на районното развиване Гроздан Караджов.

Парите за пътища са очевидната ябълка на раздора за разпадането на четворната коалиция. Причината е елементарна - Агенция " Пътна инфраструктура " е най-големият индивидуален разпределител на държавни средства, конкуриран единствено от фонд " Земеделие " и Национална компания " Железопътна инфраструктура ". От трите " златни кита " в страната, единствено АПИ е под контрола на Има Такъв Народ.

Проблемът, разказан както от Петков, по този начин и от Караджов, е за спомагателни 3.4 милиарда лева които министърът от Има Такъв Народ е изискал да бъдат дадени към досегашния бюджет на Министерство на регионалното развитие с актуализацията. Това е било отказано. Накратко: тези пари са били за разплащане на поети от държавното управление на ГЕРБ отговорности по дълготрайни контракти с пътни строители, както и за инхаус процедурите по " Хемус ". Според Караджов за тях е била реализирана. Според " Продължаваме промяната ", тези пари е трябвало да хранят пътния картел, обвързван с предното ръководство и олигархията и " няма по какъв начин да бъдат дадени ".
Реклама Какво демонстрират цифрите
Парите, които трябваше да разпредели организацията за тази година съгласно гласувания бюджет, бяха 2.5 милиарда лева Те бяха три пъти повече от бюджета за 2021 година, което има елементарно пояснение. Според самия (доскорошен) министър Караджов, а и съгласно предшественика му Виолета Комитова, години наред бюджетът на организацията е изкуствено занижаван, с цел да може голяма част от същинските разноски да минават в края на годината, през постановления на Министерски съвет.

Причините за тази процедура са две: първо, с цел да може да се крие големия размер средства, които се дават изключително на строителни компании без публични поръчки, и второ - с цел да може тези компании непрестанно да се държат " на верижка " и да зависят до последно от Министерство на регионалното развитие и премиера. Милиарди левове са изтичали години наред по този метод през АПИ, без никакъв надзор и без никакви поръчки.

Дотук разминавания в обединението нямаше - всички се съгласиха, че това е голям проблем и парите за пътна поддръжка би трябвало да се изсветлят, поради което и нарастването на бюджета.

Проблемът пристигна с спомагателните пари, " висящи " по предходните контракти. Въпреки, че ГЕРБ не е на власт, договорите от 2019 година не престават да са годни и съгласно самия Караджов, неизплатените, само че осъществени действия по тях възлизат на 1.2 милиарда лева
Ремонтът на " Тракия " е един от всички, които минаха през тези контракти, без поръчка и без надзор Фотограф: Цветелина Белутова Реклама
Пътните компании излизаха на митинг няколко пъти за тези пари., беше Министерство на регионалното развитие да стартира да изплаща част от тези пари, а другите 50% да бъдат изплатени, откакто минат проверка в парламентарната антикорупционна комисия.
Разминаванията
" Едни 50% към този момент ги изплатих. В моя бюджет няма планувано такива средства. Сега предстоят вторите 50%. Аз споделих от трибуната, че тези пари ще бъдат възобновени на актуализацията ", съобщи Караджов пред " Капитал ".

На въпрос за какво е изискал нарастване с 3.4 милиарда лева, той изяснява, че има още 1.2 милиарда лева които са за довеждане докрай на към този момент стартирани действия, 500 милиона за " Хемус " и 500 милиона за обещаните за общините. Тук стартират разминаванията.

При гласуването в Народното събрание бяха утвърдени към 600 млн. лева които да бъдат изплатени на пътните компании, а другите 600 след инспекция в комисията. Сега излиза, че Министерство на регионалното развитие е пристъпило към изплащането на вторите 50%, а от горната страна на това желае и още 1.2 милиарда за действия, които в този момент се правят по същите контракти.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Инфраструктура 3 Коментари и разбори 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Инфраструктура 1 Инфраструктура 2 Политика 3 Градове Реклама
Обвинението на Кирил Петков и Асен Василев е, че става дума за заплащания към същите компании, които под прикритието на рамкови контракти за поддържане, правят съществени поправки, без гаранции и без да са предоставени по закон.

" Да, множеството са съществени поправки ", признава Караджов пред " Капитал ", " само че не можем да ги оставим по този начин. " Според него в решението на Народното събрание е записано, че би трябвало да се довършат започнатите действия.
Има още 1.2 млрд.лв които би трябвало да бъдат разплатени, с цел да се завършат ремонтите, твърди Караджов, другояче пътищата ще останат по този начин. Фотограф: Надежда Чипева
Извън разногласието за точните суми, казусът тук е, че до момента в който няма нови поръчки за пътно поддържане, в които да не се разрешават сходни разхищения, старите контракти не престават да генерират безконтролни разноски. АПИ под надзора на Караджов към този момент пусна нови поръчки, и няма аспект да бъдат дадени най-малко до края на годината (а даже да бъдат дадени, ).

" Няма нито един търг да се играе от мен и едно заплащане да излезе от мен ", споделя той, само че истината е, че това единствено официално е опрощение - по тази логичност и Бойко Борисов и Николай Нанков не даваха персонално парите за инхаус процедуритге по " Автомагистрали ".
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Дупката " Хемус "
И като става дума за инхауса, част от желаните от Караджов пари явно са за това. По личните му думи, Василев е заречен финансиране от 500 милиона по договорите за " Хемус " при актуализацията, а в този момент не е спазил това заричане. Трудно е да се види по какъв начин би могло да се финансират дейностите на автомагистралата, в случай че става дума за през инхаус процедури.

По време на конференцията на " Продължаваме промяната ", министърът на вътрешните работи Бойко Рашков изясни, че " на активността на разнообразни длъжностни лица от ръководството на Борисов, свързани тясно с съответни компании, на които в несъгласие с българските закони е било предоставено построяването на автомагистрали. В резултат на тези следствия по безапелационен метод се откри, че на тези компании, стоящи, още един път наблягам, покрай ръководещите, покрай кабинета на Борисов, са отпуснати предплатено сред 50 и 80% от сумите, които е трябвало е да бъдат разходвани от тези компании " в " или " за " строителство на разнообразни пътища "

Рашков добави, че " не е ясно къде се намират " част от тези пари, а за други има данни, че са вложени в частни обекти. Според него, желанието на Министерство на регионалното развитие да " продължи да финансира същите тези компании, без да потърси сметка за потъналия запас " изправя страната пред избор дали да се продължи по този начин.

" Капитал " неведнъж е описвал договорите и компаниите по тях, като главните играчи там са " Европейски пътища ", " Грома холд ", " Хидрострой ", ПСТ Груп и други

Впрочем, безусловно часове преди Гроздан Караджов да напусне министерството, а Има Такъв Народ - държавното управление, АПИ подписа най-голямата единична строителна поръчка за последната година -, която отива без изненада при част от същите компании, в тази ситуация от кръга " Хидрострой ".

по тематиката работиха

Велина Господинова, Мария Дойкова
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Огнян Георгиев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР