Тези граждански протести са в името на основни конституционни принципи,

...
Тези граждански протести са в името на основни конституционни принципи,
Коментари Харесай

Адв Екимджиев: Сегашните протести и блокади преследват висша цел

”Тези цивилен митинги са в името на съществени конституционни правила, които ние като общество преди 30 години сме заложили в Конституцията и които брутално се мачкат от ръководещите, от премиера, от държавното управление, от основния прокурор.
, което ги е разочаровало, което ги кара да се усещат засрамени, омерзени, потиснати.
И тогава народът като суверен, негово величество народът, излиза директно на улиците. Вече отхвърля да съблюдава формалните правила – да работи посредством своите медиатори: народните представители в Народното събрание и институциите, и непосредствено – от улиците, декларира, че желае смяна. Той не желае да договаря с тези ръководещи.
Това е смисълът на гражданското непокорство. Това разграничава гражданското непокорство от, да кажем, вандалските шествия на футболни агитки, които са самоцелни и целят единствено смущение на публичния ред “, разяснява адв. Михаил Екимджиев.
„ Гражданското непокорство, сходно на изключителните обстановки, с които ние свикнахме, е сериозна турбуленция в публичните връзки и публичния ред, при която в името на спазване на висши полезности се позволяват известни разстройства в публичния ред и нарушавания на по-периферни закони, сподели още пред " Хоризонт " адв. Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и отбрана на човешките права.
Според него сегашните митинги и блокади преследват висша цел – „ вкарването на ръководството в правопорядъка “ .
Съдът в Страсбург споделя, че, а правото на събиране и изложение на политическо мнение са с най-голям интензитет на отбрана от Европейската спогодба за правата на индивида, изясни юристът.
В две свои решения – против Унгария и Турция, съдът в Страсбург показва, че при сходни политически митинги страната следва да толерира дейности, причиняващи разстройства в автомобилния трафик и на публичния ред, стига те да не са съпроводени с принуждение, посочи Михаил Екимджиев.
Той попита „ какво толкоз се смущава в свободата на придвижване, когато Орлов мост за 10-15 минути може да бъде заобиколен “ и добави, че това не е смущение на свободата на придвижване, а „ смущение на комфорта на придвижване “.
Д ори консервативният български съд е приел в 3 свои решения, че хвърлянето на домати и яйца е позволена демонстрация на изложение на политическо мнение , сподели още юрист Екимджиев.
заключи юристът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР