Тези европейски избори ще бъдат тест за демокрацията ни точно

...
Тези европейски избори ще бъдат тест за демокрацията ни точно
Коментари Харесай

Мария Габриел: Тези европейски избори ще бъдат тест за демокрацията ни

Тези европейски избори ще бъдат тест за демокрацията ни тъкмо поради мащабите, в които следим феномена „ подправени вести. Той постоянно е съществувал, само че това, което в този момент е ново, е скоростта, с която се популяризират, и измеренията, които получават. Това сподели българският еврокомисар Мария Габриел приказва в предаването „ 120 минути” от Брюксел.

„ Какво се случва с подправените сметки, какво се случва с ботовете, какво се случва с рекламите”, попита Мария Габриел. Тя посочи, че един път, откакто създадат първи отчет, който следва напълно скоро, оттук насетне до европейските избори – този мониторинг ще бъде месечен.

„ Всеки месец ще имам отговорността да направя разбор и да кажа в коя посока сме отбелязали прогрес и в коя не”, добави тя.

"Паралелно с това сътворяваме европейска самостоятелна мрежа за така наречен доверени проверители на информация - фактчекъри. Днес фактчекъри има единствено в 11 страни членки. Искаме да създадем по този начин, че доверените проверители на информация, дружно с научните откриватели и дружно с платформите да имат достъп до данни, които към този момент ще бъдат върху платформа, основана от Европейска комисия за оптимално бързо, скоростно шерване на информация. Няма потребност подправена вест, която е разпозната като такава в Полша, да чакаме да има своите отрицателни последстивя в Италия, или в България, или в Германия”, съобщи еврокомисарят ни.

"Това, което ни следва, е до март месец да бъде построена система за ранно предизвестие. Тоест, органите, отговарящи за киберсигурността, дружно с изборните комисии и дружно с органите, отговарящи за отбрана на персоналните данни, да работят в тясна съгласуваност, тъй че оптимално бързо да бъде споделяна тази офанзива или такава заплаха, в случай че се зададе, и то в границите на Европейски Съюз. Това е нещо, което към този момент сме предложили, следва безусловно операционализацията на този механизъм ", съобщи Габриел.

"Нашето предложение е по време на европейските избори във всеки един миг, в който европейските политически партии употребяват данните, с цел да могат да вършат разбори, с цел да могат да ориентират осведомителния поток, тъй че той да доближи до хората, които те са решили да визират, това да става само и единствено със единодушието на въпросния жител, във всеки миг да знам моите данни ще бъдат ли употребявани за разбор, ще бъдат ли употребявани за осведомителният ми поток да бъде изменен, влизайки в обществените мрежи – това беше доста ясно обръщение – това значи доста тясна съгласуваност, в действителност за първи път, и сред органите за отбрана на персоналните данни, и изборните комисии ", сподели още еврокомисарят по цифровизацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР