Тези две международни дискусии, в Китай и Индия, се проведоха

...
Тези две международни дискусии, в Китай и Индия, се проведоха
Коментари Харесай

“Източният Давос”: Този свят се счупи, носете нов

Тези две интернационалните полемики, в Китай и Индия, се организираха една след друга и ненадейно доведоха до едни и същи заключения: това е, светът не може да продължи да живее по този начин, дано поговорим съществено по какъв начин да го преправим главно. И първото, което притегля вниманието е, че точно в Азия стартира сериозният диалог, макар че в него вземат участие доста хора от цялата планета.

Пред нас, несъмнено, са две доста разнообразни конференции, най-вече във връзка с мащаба. Тази, който се организира в Боао, на китайския остров Хайнан, се организира годишно от 2001 година и на нея идват представители единствено на 29 страни. Първоначално се смяташе, че там ще се разискват локални въпроси и повече бизнес, в сравнение с политика: икономическо съдействие в Южнокитайско море или нещо сходно. Но в последно време това събитие получи прякора „ Източен Давос “, просто тъй като всички се чудеха какво може да предложи Изтокът в отговор на концепциите, препоръчани от Запада в този Давос, който е в Швейцария. И в Боао все по-често стартират да се виждат членове на разнообразни държавни управления и даже държавни глави.

Втората конференция е Делхи, наречена “Диалог Раисина”, която се организира от 2016 година Има единствено двеста представители от 90 щата. Темата е целият свят. Тази година съставът на пристигналите е в действителност звезден, още веднъж от членове на държавното управление до в действителност умни мислители от Запада, Изтока и други азимути. Общото чувство е, че Индия ненадейно съумя да се трансформира в интелектуален център във връзка с бъдещия международен ред, възползвайки се от брилянтната липса на просветеност в тази област в западната група страни. Изобщо, още веднъж " Източен Давос ".

Тук е подходящо да питаме: какво се случи с Давос като подобен, откъдето допреди няколко години, всяка година през януари, идваха импулси за това по какъв начин би трябвало дса мисли и работи всеки, който има значение.

Първият и най-прост отговор е, че Давос е попаднал в личния си световен капан. Говоря за вируса, несъмнено. Всички си спомнят и никой няма да не помни, че точно основният диригент на Давос Клаус Шваб излезе през 2020 година с известната си концепция за „ коронавирусно рестартиране “ на целия свят, с цялостно блокиране, невиждано проваляне на човешките общества и стопански системи: светът би трябвало да бъде разрушен и възобновен - подобен, какъвто е необходим на някои.

И в случай че е по този начин, тогава какво да се приказва, би трябвало да се счупи, а в началото да се поседи под ключ. И предишния януари Давос беше сменен с неразбираемо поименно повикване на видео (никой не знае и никой не се интересува какво са си споделили там), а по-късно видимо онемелите коронавирусни нулировчици ще се съберат в Давос към този момент онлайн, на 22-26 май. Но остава въпросът дали някой ще ги слуша. А говорещите в Азия се слушат. И за това има аргументи. Първо – че и в Делхи, и в Боао няма такава давоска селекция на „ верните “ хора с верните речи. Предвиждайки вероятния въпрос - Да, Русия беше показана там, и то много почтено.

Но тук стартират тънкостите. Ако в Боао китайската позиция беше показана, несъмнено, необятно, то в Делхи - съвсем по никакъв начин, в това число тъй като уредниците се считат за леко прозападни - Фондация “Наблюдение и проучване”.

Още по-изненадващо е, че основните претекстове на двете конференции съответстваха по най-яркия метод. Тук би трябвало да се създадат доста запаси: невероятно е да се пресметна средноаритметичната стойност на стотици речи на хора, които не са се съгласували между тях авансово (и те също са определени въз основа на правилото на това несъгласие). Но можете да погледнете камертона, прозвучал преди началото на полемиките под формата на послание участниците: на какви въпроси би трябвало да се опитат да отговорят. В случая на Боао това беше речта на Си Цзинпин. В Делхи същото направиха взаимно ръководителят и заместник-ръководителят на Министерство на външните работи, както и двама основни уредници на срещата.

Вижте: „ Кризата от последните две години акцентира нуждата да се примирим с многообразието на света. Десетилетията на глобализация трябваше да ни създадат по-свикнали, в случай че не и толерантни, към разнообразни възгледи, гледни точки, традиции, култури и ползи. Вместо това глобализацията се трансформира в инструмент за богатите и могъщите да обединят всичко. Изходът е да приемем разнообразието и възходящите разнообразни желания в света. Нека разговорът и разнообразието от отзиви да обновят единствената ни планета и да основат нова земя, нов свят през идващото десетилетие.” Това е взаимното индийско обръщение към публиката.

„ Трябва да приемем философия на световното ръководство, която натъртва на дейните съвещания, взаимния принос и общите изгоди, предизвиква общите полезности на човечеството и обмена на отзиви с взаимно проучване на цивилизациите “, това е Си Цзинпин. Между другото, речта на последния в Боао се счита за нова китайска самодейност за излекуване на света. Същността на цялата тирада е точно – сходно на индийците – че е пристигнало времето да се изслушаме, да се учим един от различен и да разберем ползите на другите хора.

Интересно е да се съпоставят стратегиите и дневния ред на двата форума. По принцип те не се разграничават. Коронавирусът, несъмнено, къде щяхме да сме без него и към момента продължаващия гневен спор по тази тематика. Но явно всички спорещи ще се съгласят с фразата: нещо се обърка, в никакъв случай повече не е належащо да се борим с пандемии с такива способи.

Санкциите: те бяха обсъждани най-много в Боао, с общата концепция, че не е належащо да се въвлича целия свят в европейската рецесия и да се трансформира стопанската система в политически въпрос, в инструмент и даже оръжие, без да се мисли по какъв начин това ще засегне хората по целия свят. В Делхи се приказва опорната конструкция на цялата международна стопанска система. В последна сметка всичко – нашето здраве, нашия разцвет – се трансформира в нечий бизнес модел.

Значението на двата форума, несъмнено, не е, че имаше много гласове, осъждащи Запада (те осъждаха и Изтока). То се крие във обстоятелството, че в Азия се образуват мощни и уважавани платформи, където човек може да каже на глас и искрено това, което не може да се каже на западните. Е, да не забравяме и сполучливото име на тематиката на конференцията в Делхи – “Тера Нова”, т.е. новият свят. Сегашният се скапе и същността на момента е появяването на същинско цунами от разногласия за това какъв би трябвало да стане един нов и верен свят.

Превод: В. Сергеев

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР