Тези дни в Истанбул често може да чуете българска реч.

...
Тези дни в Истанбул често може да чуете българска реч.
Коментари Харесай

Истанбул се напълни с българи за Великден

Тези дни в Истанбул постоянно може да чуете българска тирада. Много българи са пристигнали в града край Босфора особено за великденските празници, сподели Байрам Гюней, екскурзовод на български групи.

В събота се чака да дойдат още групи, оповестиха туроператори.

Общността на българите в Истанбул, наричани Цариградските българи, се приготвят да отпразнуват Възкресение Христово съгласно изконните обичаи, които тук ревниво се пазят и предават от потомство на потомство.

“През дните на Страстната седмица в българската черква " Свети Йоан Рилски " в Екзархийския дом се изнася работа. На Велики четвъртък се боядисват яйцата. На Велика събота подготвяме софра, на която има ритуален самун, козунаци и яйца, а в среднощ в събота против неделя, в 12 часа, обикаляме двора на църквата със запалени свещи. След това се поздравяваме с Христос Возкресе ”, описа Сийка Чирпанова. 

Председателят на българското църковно настоятелство в Истанбул Димитри Йотев пред Българска телеграфна агенция акцентира, че Великден е най-големият християнски празник, който цариградските българи всяка година означават с огромно неспокойствие.

“На Велика събота в Желязната черква " Свети Стефан " на брега на Златния рог ще се отслужи службата за Първото Възкресение.

Според обичая в среднощ ще се обикаля църквата със запалени свещи и ще се поздравим с Христос Возкресе. Черкуване ще има и в българската черква " Свети Йоан Рилски " в екзархийския дом в квартал Шишли. В неделя, в църквата " Свети Стефан ", ще се изнесе огромна работа за Второто Възкресение от архимандрит Харалампи Ничев. Църковният хор на общността на цариградските българи с диригент Кирияко Лязе също ще взе участие в службата. Очакваме да участват доста посетители и туристи от България.

В неделя в Екзархийския дом ще се състои обичайна великденска среща на цариградските българи ”, сподели ръководителят на българското църковно настоятелство в Истанбул.

Той съобщи още, че употребява случая, с цел да поздрави по случай празника православните християни в Истанбул и сънародниците в България и по света, като им пожела здраве, мир и обич.

Християнският Великден в Турция тази година съответствува с изконната мюсюлюманска традиция на Рамазана. Едномесечният пост на мюсюлманите през Рамазан има смисъла на шерване, на почитание и съпричастност към близки и съседи, намерили израз и в известни поговорки в бита на турци и българи, като „ положителният комшия цена няма “ и „ съседът е по-близък от брат “.  
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР