Тези дни руският президент Владимир Путин ще се ръкува с

...
Тези дни руският президент Владимир Путин ще се ръкува с
Коментари Харесай

Среща на БРИКС: На ръба на международна изолация, Русия търси съюзници

Тези дни съветският президент Владимир Путин ще се ръкува с голям брой международни водачи, измежду които китайският Си Дзинпин, индийският Нарендра Моди, турският Реджеп Тайип Ердоган и иранският Масуд Пезешкян. Всички те са в съветския град Казан за срещата на блока на разрастващите се стопански системи БРИКС.

Алиансът, който има за цел да балансира ръководения от Запада международен ред, в началото включваше Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, само че от тази година стартира бързо да се уголемява. През януари към него се причислиха Иран, Египет, Етиопия, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия; Турция, Азербайджан и Малайзия подадоха публична молба за участие, а редица други страни показаха предпочитание да станат част от организацията.Руските публични лица към този момент го считат за голям триумф. Помощникът на Путин по външната политика Юрий Ушаков съобщи, че 32 страни са удостоверили присъединяване, а 24 ще изпратят държавни глави. Путин ще организира към 20 двустранни срещи, а срещата на върха може да се трансформира в „ най-голямото външнополитическо събитие, провеждано в миналото “ на съветска земя.

Анализаторите настояват, че Кремъл желае да се възползва както от опцията да застане един до друг със своите световни съдружници на фона на продължаващото напрежение със Запада, по този начин и от практичността на договарянията с тях за подписване на покупко-продажби за подкрепяне на съветската стопанска система и военния си капацитет.

 
Хубавото на БРИКС е, че не ви постанова прекалено много отговорности “ „ Всъщност няма толкоз доста обвързващи фактори, с цел да бъдеш част от БРИКС. И в това време може да се появят забавни благоприятни условия, в това число да имате повече време за срещи с всички тези водачи.
Александър Габуев, шеф на Руския евразийски център „ Карнеги “

За Путин срещата на върха е значима в персонален проект, тъй като демонстрира неуспеха на напъните на Запада да го изолира, счита Габуев. Срещата ще показва в страната и чужбина, че „ Русия е в действителност значим състезател, който води тази нова група, която ще постави завършек на западното владичество - това е неговият персонален роман “, споделя той. Кремъл ще може да беседва с огромни играчи като Индия и Китай за разширение на търговията и заобикаляне на западните наказания. Индия е значим пазар за съветските артикули, а Китай е мястото, където Москва се надява да се снабди със артикули с двойно предопределение и разнообразни артикули, свързани с военното дело, споделя Габуев.

Русия също по този начин желае повече страни да вземат участие в плана за разплащателна система, която ще бъде опция на международната мрежа SWIFT, позволявайки на Москва да търгува с сътрудниците си, без да се тормози от наказания.

 
Руската концепция е, че в случай че се сътвори платформа, в която вземат участие Китай, Русия, Индия, Бразилия и Саудитска Арабия, доста страни, които са жизненоважни сътрудници за Съединени американски щати, няма да могат да й постановат наказания.
Александър Габуев, шеф на Руския евразийски център „ Карнеги “

Очаква се също по този начин Русия да подпише контракт за „ всеобхватно стратегическо партньорство “ с Иран, с което да ускори все по-близките връзки сред Москва и Техеран. След началото на бойните дейности в Украйна през 2022 година Иран даде на Москва стотици безпилотни летателни апарати и оказа помощ за стартирането на производството им в Русия. Доставките на ирански безпилотни самолети, които Москва и Техеран отхвърлят, разрешиха да се реализира непрекъснат поток от удари с безпилотни самолети с огромен обхват по инфраструктурата на Украйна. На собствен ред Иран желае съветски системи за противовъздушна защита, които да му оказват помощ да отблъсне вероятно нахлуване от страна на Израел.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР