Тези дни под пара отново ми звънят познати, за да

...
Тези дни под пара отново ми звънят познати, за да
Коментари Харесай

В Швейцария 18 лв на ампула, вместо 250 лв. от НЗОК в България

Тези дни под пара още веднъж ми звънят познати, с цел да купя медикаменти в Швейцария, които по разнообразни аргументи не се намират в България. Всички знаем, че в България болните и нуждаещите се, постоянно са оставени да се оправят сами. Адски стресиращо е да ти се обадят и да кажат “Моля те, помагай, нямаме различен начин”. Покрай пандемията хората пътуват доста по-малко и тези, които разчитат да им бъдат занесени витално значими медикаменти закъсват доста.

Това разяснява във " Facebook " Мануела Малеева.

И по този начин, хукнах оня ден към моя обичан швейцарски аптекар, който щом ме видя да влизам в аптеката с умоляващия ми взор, незабавно ме попита “Сега какво Ви би трябвало?”. Показвам рецептата и стартирам да изяснявам, че майка на детенце с проблеми ми се е обадила съвсем разплакана, че би трябвало да се намерят някакви си ампули, които да стартират да се бият допустимо най-бързо.

Снимка: Facebook  В Швейцария 18 лева на ампула, вместо 250 лева от НЗОК в България

Че в България са ѝ споделили, че с цел да бъде утвърдена от здравната каса ще минат месеци. Че костват сред 240 и 280 лева на ампула. Трябва да се бие една на месец в продължение на няколко години.

Стрес отвред, къде да ги откри по-бързо и по какъв начин ще се оправят финансово.

Аптекарят чуква на компютъра няколко клавиша, намира го и ми споделя, че ампулите след няколко часа ще са в аптеката.

Продават се по 7 в опаковка. Уау, ужасно! Сещам се да го попитам какъв брой коства, с цел да съпоставим и да съм сигурна, че намира вярното лекарство.

Той ми споделя 10 франка (18 лева) на ампула. Или към 130 лв. за опаковката от 7 инжекции!!!!!!! Казвам му да ревизира още един път, ревизираме и съпоставяме рецептата, споделям му, че несъмнено нещо бъркаме, че не е допустимо. Почва да ревизира отначало, звънва няколко телефона даже. Това е, нищо не бъркаме. 18 лева на ампула, вместо приблизително 250 лева в България. И тъкмо това е лекарството за дадения случай.
Хем съм щастлива, че ще се обадя на майката и че ще я развеселявам с хубавите вести, хем се чудя по какъв начин ще се оправя с изпращането на ампулите, хем съм гневна. Как е допустимо в една от най-скъпите страни в света едно лекарство да е повече от 13 пъти по-евтино спрямо България?! Не един, не два пъти, не пет пъти, а повече от 13 пъти?! Съвсем наясно съм с източването на касата. С дупката, в която е влезнало опазването на здравето ни от години. С това по какъв начин закриха Фонда за лекуване на деца в чужбина за сякаш злоуботреби.

За това по какъв начин хора ми споделят, че ще оцелеят макар опазването на здравето ни! Но тук се сблъсках с съответен случай, за който аз нямам никакво пояснение. Знам, че какви ли не кавги избухват всеки ден и “милите” ни ръководещи все ни изясняват, че всичко е наред. Това е насмешка и безсрамие. Това е закононарушение, това е обир и геноцид по отношение на най-уязвимите и безпомощни българи. Но в случай че някой от приятелите ми проверяващи публицисти желае да се поразрови, на драго сърце ще оказа помощ, с цел да разберем какво и по какъв начин.

За да завърша с положителна нотка...по щастлива случайност открих същата вечер бус, който тръгваше за България. Българският водач беше доста общителен, сподели че ще държи ампулите на допустимо най-студено място (трябваше да се държат в хладилник), сестра ми Катерина ги чакаше в София и незабавно ги препрати към майката.

За 48 часа ампулите бяха на местонахождение и очаквам новини през днешния ден да чуя по какъв начин е предходна първата инжекция. И другото лекарство, за което не ви писах, само че беше витално значимо, и то стигна до чакащия болен наред. То не се намира в България, само че най-малко беше на естествената му цена...


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР