Тези дни пак гледах филма на Стивън Содърбърг Заразяване“. Ще

...
Тези дни пак гледах филма на Стивън Содърбърг Заразяване“. Ще
Коментари Харесай

Проф. Николай Овчаров: Тези дни пак гледах Заразяване

 Тези дни отново гледах кино лентата на Стивън Содърбърг " Заразяване “. Ще напомня, че тази лента е от 2011 година и по някакъв чудодеен метод предсказва какво ще се случи 10 години по-късно по време на пандемията с ковид. Това споделя в собствен коментар проф. Николай Овчаров. " Включително е планувано мястото, откъдето потегля болестта, източникът (пренасяне от прилепи), методът на навлизане в организма и т. н. На пръв взор това е мъчно обяснимо, само че както е казано – нищо ново под слънцето. Защото ние, историците, знаем за редица сходни бедствия, сполетели човечеството през хилядолетията. Просто режисьорът явно е прочел няколко исторически съчинения.

Разбира се, типичен образец е чумната пандемия от втората половина на ХІV век. Със сигурност тя е най-мощната и смъртоносна в човешката история. Според авторитетния историк Уйлям МакНийл от Университета в Чикаго, източник на причинители на този мор била провинция Йънан в Китай.

По " пътя на коприната “ епидемията достигнала Кафа – огромна цитадела в Крим, издигната от Генуезката република, с цел да отбранява тяхната фактория в този регион. Оттам към този момент било елементарно посредством комерсиалните кораби болестта да се придвижи в Европа.

Както и през днешния ден, първичната вълна блъснала Китай, където през 1331 година изключително потърпевша провинцията Хебей – измрели близо 90% от нейните поданици. Арабският историк Такюддин ал-Макризи написа: " Тогава Китай напълно обезлюдя “. Ибн ал-Варди пък отбелязва, че в първите 15 години чумата свирепствала на Изток и едвам по-късно достигнала Европа.

Още през 40-те години на ХІV в. епидемията обхванала и Балканите, за което свидетелства византийският император и хронист Йоан Кантакузин. Болестта избухнала в Константинопол, където в предградието Пера имало генуезки квартал. Умрял даже Андроник – най-младият наследник на императора. Друг историк - Никифор Григора - написа по какъв начин " в множеството домове всички умирали дружно “.

Според сведения от венециански летописи, починало към 90% от популацията на Константинопол. Това явно е пресилено, само че въпреки всичко броят мъртви безспорно бил огромен.

Чумната зараза от 1347 година обезлюдила и цялото Беломорие. Така да вземем за пример в Ксанти просто нямало бойци, които да го отбраняват против настъпващите тогава османски пълчища. В Серес умрял от чума дори Вселенският патриарх Калист. 

През есента на 1347 година епидемията засегнала сензитивно и днешната територия на България. Последвали няколко талази, като третата избухнала през 1369 година и върлувала цели 8 години. Откритието на археоложката Стефка Ангелова в средновековна Силистра демонстрира по какъв начин в два гроба от края на ХІV в. се следи безусловно необикновеното за християнството кремиране – явно в опит за ограничение на болестта.

Известен е и всеобщият гроб в подземието на една черква на хълма Трапезица в столицата на Второто българско царство Търновград. Там безсистемно са нахвърляни телата на  повече от 50 души. Учените са на мнение, че това се е правело единствено при заравяне на починали от всеобщи епидемии и болести, които застрашавали живота на огромни групи от хора.

Върлуващата болест предиздвикала цар Иван Александър да провежда няколко църковни събора през 60-те години на столетието. Както и в Западна Европа, тогава в Търновград се популяризирали разнообразни ереси, вещаещи края на света и погубването на човечеството. А мощното обезлюдяване на градовете спомогнало прииждащите от Азия турци да превземат относително елементарно градове и замъци.

Косвено за това приказва и ученикът на Патриарх Евтимий Григорий Цамблак, описвайки рухването на столицата Търновград – " И най-сетне завладя града (турският пълководец – Н. О.), само че не със своята мощ, а като замлъкна Божието предназначение. “ Впрочем самият Цамблак по-късно умира от чума. 

Известният български историк проф. Христо Матанов е безапелационен, че китайската зараза е една от основните аргументи за рухването на България под османска власт. " В сведенията, които имаме за Добруджа от първите османски регистри - споделя той, - демонстрира едно съвсем тотално обезлюдяване.

Огромните демографски загуби разумно изясняват и цялата политическа, икономическа и верска рецесия по това време. И евентуално първото нахлуване на османците. “ Историкът от Великотърновския университет доцент Ивелин Попов приказва за 6 талази, минали у нас до края на ХІV в.

Би ли могло този смут да се повтори в днешно време, макар напредналата медицина? Разбира се, и това виждаме в Индия през последните седмици. Да, ще кажете, че тя е изостанала в здравно отношение страна и с голямото си население мъчно предстои на надзор. Но дано забележим какво се случи в най-развитата мощ в света през предходната година.

Още през февруари медиите означиха, че " пандемията аргументи големи вреди и невъобразимо страдалчество, а Ковид-19 умъртви над половин милион американци. Това е повече, в сравнение с дадените от Съединени американски щати жертви в най-кървавите войни. Само за ден и половина умрелите от ковид са повече, в сравнение с при атентатите от 11 септември 2001 година

България също не бе пожалена от ужасната болест. В началото на никой не му се вярваше, че това е допустимо през днешния ден. Но когато през есента на 2020 година започнахме да виждаме, че към нас умират близки и другари, нещата получиха ново измерение. И все пак отново се откриха хора, говорещи за " грипче “ и призоваващи да не се съблюдават ограничения. То щяло да си мине от единствено себе си, когато придобием прословутия " стаден “ имунитет. 

Само че никой от тези " пророци “ не споделяше каква ще е цената в " жива “ мощ. И добре че в страната имаше рационални хора, които не се поддадоха на евтиния популизъм. Това бяха хората от " НОЩ “ или Националния действен щаб. Нека си напомним имената им – Ангел Кунчев, Тодор Кантарджиев, Николай Брънзалов и други.

Над всички – вездесъщият военачалник Венцислав Мутафчийски, събрал върху себе си толкоз очаквания, само че и тонове зла ненавист.

Понякога си мисля по какъв начин тези хора устояха. То не бяха обиди и обети, ограничавали " демократичните “ свободи, плашели хората и т. н. Но тези думи се чуваха тогава, когато пандемията отстъпваше за известно време. Когато обаче настъпваше следващата вълна, злодумците се умълчаваха, уплашени за личния си животец. За да станат още веднъж гласовити при идващото разпределяне.

Сега служебният кабинет обсъждал дали да закрива " НОЩ “ или да го трансформира. Нали са " времена на смяна “ – всичко би трябвало да се човърка, чегърта, размества. Като историк мога да кажа, че революционните промени не са довели никого до положително. Някога даже Ленин се осефери по едно време и понижи репресиите – въпреки всичко някой трябваше да ръководи Русия и нейната стопанска система.

Делото на хората от " НОЩ “ обаче няма да бъде забравено и занапред ще бъде оценено. Сигурно са допускали и неточности, което е обикновено постоянно, когато човек работи същински. Но също по този начин е несъмнено, че тези хора избавиха доста българи. Затова само може да кажем: БЛАГОДАРИМ Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС), ХОРА ОТ " НОЩ “! БЛАГОДАРИМ ТИ, ГЕНЕРАЛЕ! "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР