Тези дни от фирма Empreno Ventures Ltd обявиха намеренията си

...
Тези дни от фирма Empreno Ventures Ltd обявиха намеренията си
Коментари Харесай

Ще се съдим до победа

Тези дни от компания Empreno Ventures Ltd оповестиха желанията си да съдят няколко издания по отношение на оповестена от тях погрешна информация за хода на правосъдния спор с ВТБ за провеждането на търга за продажбата на най-големия български телекомуникационен оператор "Виваком ". Собственикът на Empreno Ventures Ltd Дмитрий Косарев описа пред журналиста от "Независимая газета " Александър Малишев за своята позиция в този спор, какво би трябвало да се чака от воденото в Англия дело и за какво то припомня за офанзива против ВТБ с ракета с няколко бойни глави.

Четете цялото изявление в оригинал тук

Дмитрий Иванович, доколкото разбрахме, макар сведенията от формалното официално съобщение, публикувано от Вашата компания по отношение на решението на Върховния съд на Англия в границите на правосъдния развой с ВТБ, съветските медии са показали обстановката в напълно друга светлина. Разкажете ни, апелирам, каква е същността на спора сред вашата компания Empreno Ventures Ltd и ВТБ?

- В свои предходни изявленията към този момент неведнъж съм разказвал за същността на спора. С две думи, съгласно мен нещата стоят по този начин: ВТБ "Капитал " осъществя заложените акции на холдинговата компания "Виваком " по подобен метод, че ги продаде вследствие на, както аз считам, измамнически търг на съществено занижена цена на авансово избран победител - консорциума Viva Telecom (Luxembourg) S.A., чиито акционери са както самата банка ВТБ, по този начин и нейните мениджъри. При това банка ВТБ кредитира купувача, отпускайки му заем в размер на 240 млн. евро. Тоест излиза, че ВТБ, с цел да си обезпечи връщането на остарял заем в размер на 150 млн. евро (с лихвите към 180 млн. евро), отпуска по-голям заем със същото поръчителство и си затваря очите за обстоятелството, че прави шикалкавене. Изхождайки от оценката на продадените акции, направено от самостоятелен интернационален оценител, тяхната цена при продажбата вследствие на аукциона е била занижена повече от три пъти. До този така наречен търг аз не бях позволен - предлагането ми да се рефинансира остарелият дълг бе отхвърлено от банката. Нещо повече, самостоятелни играчи (например предприемачът Марк Шнайдер, който в съдружничество с американския фонд CVC имаше предпочитание да взе участие в търга) се опитваха да вземат участие в "аукциона ". Интервюта с Марк Шнайдер има в българската преса. Шнайдер предложи съвсем двойно по-висока цена за акциите, само че банкерите от ВТБ, наподобява, са го "отсвирили ", тъй като той скапва цялата "игра ".

Аз съм подготвен да ви дава копия от заведения иск на моите компании Empreno Ventures Ltd (нататък Empreno) и дъщерната ѝ LIC Telecommunications Sarl (нататък "LICT ") против ВТБ "Капитал ", нейните мениджъри, купувача на "Виваком " - Viva Telecom (Luxembourg) S.A., и други лица.

Какви дейности бяха подхванати от Вашата страна за доказването на тази фактология в границите на извършения търг по продажбата на "Виваком "?

- Както към този момент ви споделих, заведен е иск във Върховния съд на Англия против ВТБ "Капитал ", купувача на "Виваком ", Милен Велчев (управител на българския клон на ВТБ) и други лица. Доказателствата са премного. Има справедливи данни, които никой не оспорва: информация за отпущането на нов заем в размер на 240 млн. евро, с който погасяват остарелия, възложен от самата ВТБ "Капитал " (това може да се наблюдава по данни от уеб страницата на банката). Известно е и не се отхвърля по какъв начин е организиран консорциумът Viva Telecom (Luxembourg) S.A., закупил "Виваком ": в него са акционери и самата ВТБ, и нейните мениджъри. Ние разполагаме с самостоятелна оценка от интернационален оценител, която демонстрира, че акциите са били продадени на цена, значително (повече от три пъти) по-ниска от обективна пазарна стойност. Разполагаме с предлагането на Шнайдер с съвсем двойно по-висока цена, в сравнение с "победителя " в този така наречен търг. Налична е и кореспонденцията на мениджърите на банката, в която се пробват да решат въпроса с предходните притежатели на 43.3% от пакета. Маса доказателства. Но най-важното е, че когато се стигне до етапа на правосъдните диспути, която се назовава "разкриване на информацията " (това е идната фаза от процеса), ВТБ и другите ответници ще би трябвало да отворят сървърите си и да разгласяват преписка, документи и впрочем. Моите адвокати знаят какво точно и по какъв начин да търсят. С доказателствата нямаме проблеми.

Какво решение постанови Върховният съд на Англия през февруари? Какво значи то? И в какво се състои некоректността в трактовката на съветските медии?

- Казано в резюме, ние победихме в предварителното чуване и в този момент можем да продължим да съдим ВТБ. Ще поясня. За да може да блокира за нас опцията за следващо правосъдно гонене, ВТБ инициира така наречен авансово правосъдно чуване (протекло в Лондон на 11-14 и 18 декември 2018 година). На него ВТБ се опита да потвърди, че моите компании не могат да предявят иск. Но вследствие на това правосъдно чуване на 7 февруари 2018 година Върховният съд на Англия излезе с решение. Съдът постанови, че ние имаме правото да продължим нашия правосъден развой по заведения иск, въпреки че ненапълно ограничи рамките му. Но Върховният съд на Англия непосредствено ни позволи (виж т.148 от Решението на Върховния съд на Англия от 7 февруари 2018 г.) да съдим ВТБ и другите ответници и да желаеме от тях отплата за вредите, нанесени ни от мошеническия "търг ". Това е черно на бяло написано в текста на правосъдното решение. Пиар службата на ВТБ явно е положила толкоз старания да убеди медиите, че черното е бяло, че уважаемите издания са били подведени и са разгласили очевидно недостоверна информация. На всички тези медии ние сме пратили претенциите си, и в случай че въпросът не бъде урегулиран по извънсъдебен път и опроверженията не бъдат оповестени, ние ще заведем каузи.

Правилната притча, с която може да се изясни смисълът на правосъдното решение, е следната: ние изстреляхме по ВТБ ракета с няколко "бойни глави " (искът ни е с разнообразни учредения и претенции). Със силите за ПВО/ПРО ВТБ порази част от "бойните глави " (между другото, ние в този момент ще ги "ремонтираме ", като в най-скоро време обжалваме). Но другите "бойни глави " преодоляха ПВО/ПРО на ВТБ и са в етап "приближаване към задачата ". В медиите този резултат бе разказан като сполучлива неутрализация на опасността за банката, изхождайки само от логиката, че свалените "бойни глави " са повече. Но това е неуместно! Ние точно по тази причина сме "натъпкали " желае си с голям брой "бойни глави ", с цел да може няколко от тях обезпечено да доближат до задачата. Това, че "зенитните сили " на ВТБ са свалили част от "бойните глави ", не е тяхна заслуга. Това, че не са свалили всичките, е тяхно проваляне! Само при цялостен триумф можеше да става дума за "неутрализиране на опасността ".

От самото начало на правосъдния развой банкерите на ВТБ точно това обясняваха: че искът ни е безпочвен, че нямаме право да заведем иск, и така нататък Сега нашият статут може да се научи от решението на Английския съд. А във връзка с мен в медиите имаше някаква осведомителна обсада: новините постоянно се описваха в удобна единствено за банката светлина, а аз бях показван като някакъв маргинален търгаш. А аз съм със напълно друга роля. Аз съм антиспекулант. И борбата ми е не за нещо непознато, а за мое.

Какви са идващите стъпки, които ще предприеме вашата компания, с цел да потвърди законността на правата си?

- Вече загатнах. Трябва да продължат правосъдните каузи. Това е мъчно, дълготрайно, скъпо, само че какво да се прави. Ще се съдим до победа. Нашата победа.

Освен това, както към този момент споделих, ние отправихме претенциите си към съответните медии, които разгласиха погрешна информация. Ако не успеем да реализираме опровергаване отвън съда, ще се съдим. Сигурен съм, че съветският съд може вярно да изтълкува решенията на британския съд.

Каква е позицията на вашите съперници от ВТБ?

- Тяхната позиция е като в оня анекдот: "Като че ли по точки печелим " (усмихва се - "НГ "). На мен ми се коства, че те се занимават с трупане на точки по адрес на всички заинтересувани лица, като ги убеждават, че опасността от желае е отбита. Тук има доста неща, които напряко са смешни. Например първата забележима реакция на нашето официално съобщение от 7 февруари за резултатите от правосъдното решение бяха мнения от страна на... Атанас Добрев, генералния шеф на "Виваком ", а не от ВТБ. Това е просто смешно, защото "Виваком " не е страна по делото - Добрев е общоприет шеф на компанията, която, съгласно мен, просто ми беше открадната! Именно тази реакция може да бъде доказателство за моите предходни изказвания в българската преса, че сега "Виваком " се намира под цялостния надзор на ВТБ.

Какви дейности подхващат съперниците, с цел да отстояват позицията си?

- Опитите на ВТБ да потвърдят, че моите компании, подали желае (Empreno и LICT), нямат право на това, се провалиха. В този миг би било най-разумно да се чака, че в този момент, когато излезе толкоз разгромително за ВТБ правосъдно решение, най-вероятно банката ще се опита да го оспори и да го апелира. То им е като кост в гърлото. Това ще и най-показателно. Ако, както в този момент, ВТБ се пробва да показа опасността от моя иск като изцяло отразена, то за какво би трябвало да апелират едно толкоз "изгодно " за тях решение? Бъдещето ще покаже. Но аз не за първи път предричам идващите стъпки на съперника.

Как виждате бъдещето развиване на събитията за решение на спора сред Empreno Ventures Ltd и ВТБ?

- Вече доста пъти съм казвал: чака ни нескончаем и сложен развой, би трябвало да бъдем търпеливи. Английските съдилища подхождат към делата доста детайлно, само че в скоростно отношение, несъмнено, губят от Басманния съд (районен съд в Москва - бел. прев.). Правосъдието се реализира за сметка на колосална по размер и доста старателна работа от страна на професионални адвокати. Изключително скъпи. Аз съм осведомен с тази специфичност на правораздаването в Англия и съм подготвен да извървя пътя до дъно. Ще видите още доста "маневри " по този път. Още не един и два пъти ще чуете: юристите на ВТБ направиха това, юристите на Косарев направиха това и противоположното. Но всичко това е технология, тактичност. Не позволявайте този околоюридически звук да ви отвлече вниманието от основното. Аз по този начин мисля: мошеничеството е имало място и това е ясно като бял ден. На моя екип просто му би трябвало време, с цел да реализира резултат по легален път - посредством съда. Ние ще го реализираме. Знаем какво да вършим. Освен това в този момент, когато Английският съд удостовери правото ни да съдим ВТБ и мениджърите му по отношение на този търг, ще ми е забавно дали други участници, "отпаднали по трасето ", ще желаят да съдят ВТБ поради пропуснатата опция. Например няма да се учудя, в случай че скоро Марк Шнайдер се причисли към нашия иск. Защото, в случай че този търг е бил измамнически с авансово явен победител, нали той също не съумя да купи компанията, въпреки и да оферираше по-висока, само че въпреки всичко по-ниска от справедливата пазарна цена, на която би могъл да продаде компанията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР