Тези дни общественото внимание бе приковано от два паралелни, но

...
Тези дни общественото внимание бе приковано от два паралелни, но
Коментари Харесай

Адвокат Людмил Рангелов пред novini.bg: Хората не уважават институциите, защото те нехаят за проблемите им - това руши устоите на държавността

Тези дни публичното внимание бе приковано от два паралелни, само че самостоятелни един от различен произшествия в Стара Загора. Там енброя полицейски коли преследваха в гонка жител с тежка психиатрична диагноза, шофиращ из града и отказал да извърши полицейско предписание, след това умрял. Преди това пък излиза наяве, че отново в града на липите 15 съдии са си създали отказ от делото " Дебора " и евентуално то ще бъде разпределено на магистрати от различен регион. Какво и за какво се случва в стопански и селско икономически проспериращият регион на " Златна Тракия ", по какъв начин да спре разрухата на държавността и кои са аргументите по тази причина, запитвам известния углавен юрист Людмил Рангелов.

- Г-н Рангелов, какъв е вашият коментар за протичащото се в Стара Загора, където вършат полицейски хайки измежду нощ на извършител, шофиращ с тежка психиатрична диагноза, който след това издъхва?

- Този съответен случай, в който при интервенция за задържане на един човек, е настъпила и гибелта му, няма по какъв начин да не е във фокуса на публичното внимание тези дни. Хората се питат дали всичко, което униформените са правили при задържането на обвинения, е направено по разпоредбите. Също по този начин - каква е повода за гибелта на този човек, дали това са дейности и гафове от страна на служителите на реда или пък става въпрос за нещастно стичане на събитията.

Бързото заемане на безапелационни позиции и надали не разпределяне на присъди, не може да бъде целесъобразно нито в този, нито в идентични случаи.

Подобни следствия са продължителни.

- Какво му е на този град, та извън човек остава с усещането, че там непрекъснато пораждат екшъни?

- Неотдавна отново там стана казусът " Дебора ", който дълго отеква в обществото и още не е завършил. Този случай се застъпва със настоящия и човек в действителност остава с усещането, че Стара Загора е център на престъпния свят. Но съгласно мен става въпрос за стичане на събитията.

- Институциите в България демонстрират безхаберие към хората, които от своя страна пък не ги почитат и зачитат, а по този начин се разрушават устоите на страната. Кой носи виновност по тази причина?
 

- Определено множеството ни сънародници нямат почтително отношение към институциите, не обичат да съблюдават разпоредбите. Според мен повода по тази причина е, че институциите или не си правят работата или го вършат симулативно и незадълбочено, нехаят за проблемите на хората. Нерядко реакцията им идва следварително, а не авансово. Така е освен в Министерство на вътрешните работи а и във всички ведомства. Но работата на чиновниците на вътрешното министерство в огромната си част се прави непосредствено пред очите на хората, а нерядко е и репресивна, заради което чувствителността на жителите към тях е по-голяма.

Липсата на образование, на привички да се съблюдават разпоредбите, на почитание към другите хора и институциите,

съчетано със редовно неглижиране на хората от страна на институциите, е един развой, който се точи доста години наред у нас. Всичко това не способства за консолидирането в страната ни, на нацията ни, на развиването ни.

- Каква е ролята на неправителствения бранш - той спомага или не за закрепване на устоите на страната?

- У нас стремежът и потребността от развиване на гражданско общество постоянно се схваща като нужда от основаване на безчет НПО-та, което считам за доста неправилно. Представители на неправителствените организации настървено подлагат на критика страната, само че тъжната истина е, че не са положителни експерти в обособените области, към които имат искания. Повечето имат постни професионални биографии, в случай че въобще имат такива. Моето мнение е, че изгодата от такива Неправителствени организации не е огромна.

- Симптом защо е фактът, че 15 съдии в Стара Загора си вършат отказ от делото " Дебора "?

- Не е честа процедура сходно действие. То демонстрира, че

съдиите преценят, че намесата на обществото, натиска върху тях излиза отвън правила и не желаят да бъдат подлагани на всичко това.

Аз ги разбирам и извинявам държанието им. Процедурата е уредена в закона - в случай че всички съдии в районен съд са си подали отказ, Върховен касационен съд ще разпореди делото да се гледа в различен правосъден регион. Съдиите не бягат от отговорност, те просто се стремят да запазят своята магистратска чест и достолепие.

- Промените в Конституцията ще укрепят ли държавността, ще оказват помощ ли за определяне на законността?

- Конституцията към този момент е лимитирала функционалностите на Главния прокурор и последствията от това ще се усетят напълно скоро. Тогава ще стане ясно, че е нарушена цялата конструкция на прокуратурата. Главният прокурор е лишен от надзорност и от опцията да изготвя методически инструкции за обвинителите. Да не навлизаме в елементи, само че се видя и то дни след влизането в действие на измененията, че те основават други проблеми по правораздавателната верига. Законите, през които конституционните промени би трябвало да бъдат развити, занапред ще бъдат въображаеми и обсъждани. Това не може да стане бързо, а като се прибързва се прави дефектно законодателство. Не мисля, че тези промени спомагат за върховенството на закона, за основаване на чувство у хората за правдивост.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР