Тези диви места са почти изоставени и много слабо проучени

...
Тези диви места са почти изоставени и много слабо проучени
Коментари Харесай

Магадански природен резерват: фантастични снимки на отдалечени пейзажи

Тези диви места са съвсем изоставени и доста едва проучени от хората и е изключително мъчно да се стигне до тях.

Но това, което ви чака, в случай че въпреки всичко съумеете да се доберете до такава степен, е зашеметяващо: морски лъвове, соколи скитници и, естествено, любопитни мечки.



Legion Media

Магаданска област се намира на края на Евразия и крайбрежията ѝ се мият от Охотско море. Това е една голяма ѝ и едва обитаема територия, покрита с планински вериги и реки. Има доста затънтени места, където не е стъпвал човешки крайник, само че има и доста естествени благосъстояния: злато, сребро, калай и волфрам. За да бъде опазена флората и фауната, през 1982 година тук е основан Магаданският естествен резерват, който е един от десетте най-големи резервата в Русия (общата му повърхност е 883 817 хектара).



Legion Media

Резерватът се състои от четири отдалечени зони, които не са свързани между тях. Там няма пътища или обитаеми места. Може да се стигне или по река, или по Охотско море.



Legion Media

Символът на Магаданския резерват е Стелеровият морски орел, който вирее единствено в съветския Далечен изток и от време на време се появява в някои азиатски страни.



Legion Media

Освен него, в Магаданския резерват има и още над 180 типа редки птици, които живеят в колонии.

 Олски регион

Олски районЕкатерина Васягина (CC BY-SA 4.0)

В момента в резервата са регистрирани 40 типа бозайници. Сред тях са кафяви мечки, зайци и ондатри.

 Скалите на остров Баран

Скалите на остров БаранЕкатерина Васягина (CC BY-SA 4.0)

На остров Матикил, един от Ямските острови в залива Шелихов, вирее най-северната репродуктивна колония от Стелерови морски лъвове в Русия. Тези морски животни могат да се видят единствено през лятото, тъй като Охотско море замръзва през зимата. Морските лъвове се следят със скрити камери.

 Ямски острови

Ямски островиЕкатерина Васягина (CC BY-SA 4.0)

Ямските острови в действителност са невероятна панорама: те са архипелаг от дребни островни скали, където на процедура няма никаква растителност. Скалите са дом на едни от най-големите птичи колонии в Русия (учените са преброили минимум 6 милиона птици).



Кирил Уютнов (CC BY-SA 4.0)

Всеки регион на Магаданския резерват се отличава освен с друг релеф (има тундра, скали, блата, гори), само че и с разнообразни климатични условия, въпреки че, в случай че погледнете на картата, ще ви се стори, че те не са надалеч един от различен (Напротив! Те са доста отдалечени!).



Екатерина Васягина (CC BY-SA 4.0)

Магаданският естествен резерват е доста уютно място за мечките; тук те се срещат в обилие. В Охотско море има доста сьомга, която те обичат, и няма хора, които да ги тормозят.



Legion Media

Полуостров Кони е може би най-мистериозното и най-скалистото място в резервата. Оказва се, че преди към 1500 години тук са живели хора – археолозите са намерили остатъци от шест антични селища по брега (смята се, че в тях са живели предците на коряците). 



Странник 18 (CC BY-SA 4.0)

Ето и изненадата – там към момента живеят хора! Това са двамата чиновници на фара на нос Таран, издигнат през 1958 година. В свободното си време те учат скалистите крайбрежия и отглеждат зеленчуци.



Кирил Уютнов (CC BY-SA 4.0)

Въпреки че да се посети Магаданският естествен резерват е мъчно, това не е невероятно. Служителите са създали няколко морски маршрута за туристи, искащи да видят със личните си очи цялата хубост на суровото Охотско море. Центърът за гости на резервата се намира в гр. Магадан, столицата на региона, на разстояние от 100 до 650 км от териториите на резервата.

създател: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР