Тези 228 машини не са част от договора със Сиела

...
Тези 228 машини не са част от договора със Сиела
Коментари Харесай

Мъгла относно нелегалните 228 машини за гласуване - коментари от ЦИК и доставчика

Тези 228 машини не са част от контракта със " Сиела Норма " за осъществяване на изборите (2 в 1) на 14 ноември. Това съобщи зам-председателят на ЦИК Цветозар Томов пред след днешния следобеден спонтанен брифинг на ГЕРБ и Бойко Борисов по отношение на, които, съгласно Борисов, са " незаконни ".

По думите му, ЦИК е схванала за импортираните 228 машини преди 2-3 дни и фактически е подала сигнал до ДАНС. " За всеки случай ", посочи Цветозар Томов за какво е подаден сигнал до ДАНС. Г-н Томов изрично съобщи пред, че тези машини няма да бъдат употребени в изборния развой. " Нямаме нищо общо със закупуването на тези машини ", акцентира зам.-председателят на ЦИК. А на въпрос на за какво са закупени въпросните машини, Цветозар Томов ни насочи за отговор към " Сиела Норма ".
 ДАЕУ, БИС и БИМ удостовериха сходството на машините за изборите ДАЕУ, БИС и БИМ удостовериха сходството на машините за изборите
Държавна организация „ Електронно ръководство “, Българския институт за стандартизация (БИС) и Българския институт по метрология (...

Въпросните машини не заплашват изборния развой, категорично акцентира Томов. " Няма нищо съществено от позиция на сигурността на изборния развой. Тези машини не могат да бъдат употребявани и терзанията на политиците, които показаха обществено терзания – мога да ги схвана, в този момент сме пред избори ", сподели зам.-председателят на ЦИК.

се свърза и с шефа на " Сиела Норма " Веселин Тодоров. На въпрос. Той имал какво да каже, само че не и преди публично документално позволение от ЦИК , стана ясно от думите му. На въпрос за какво не може да приказва в този момент, господин Тодоров посочи – заради опасност от многомилионна санкция. " Цветозар Томов (бел. ред. - в качеството му на зам.-председател и представляващ ЦИК) би трябвало да напише писмо, с което дава единодушие, че мога да дам изявление – такова е напътствието на ЦИК. Досега постоянно е било единствено с документално единодушие. Досега само имаме единодушие за среща с ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество), в понеделник, в 10:00 часа – това е единственото единодушие, което до момента са ни дали ЦИК да разясняваме изборите ", сподели Тодоров пред.

" Не мога да разясня персоналната позиция на господин Тодоров. Не съм правист и не мога да разясня в действителност. Тази договорка, която " Сиела Норма " са сключили за тези устройства, не е част от контракта с ЦИК съответно за закупуване на машините за гласоподаване за изборите, само че не съм осведомен с всички детайлности на комерсиалните и юридическите взаимоотношения на " Сиела Норма ", отговори Цветозар Томов пред.

На въпрос на дали ЦИК ще даде документално позволение на Веселин Тодоров да разяснява, в случай че фактически нещата стоят по този начин, както той споделя, Томов отговори, че " това би трябвало да каже ЦИК. Утре имаме съвещание, ще обсъдим. Не мога да кажа нищо без да има решение на ЦИК ". По думите на Томов, съвещанието на ЦИК на следващия ден (7 ноември) е постоянно, а не е свикано поради въпросните машини и " доста е евентуално да обсъдим и този въпрос ".

" Тези машини не сме ги желали, не сме ги купили и нямаме никакво отношение към тях. В този смисъл търговецът, който ги е купил, най-малко в моите разбирания, може да разяснява ", акцентира зам.-председателят на ЦИК.
 Върховен административен съд анулира броенето на разписките от машинното гласоподаване Върховен административен съд анулира броенето на разписките от машинното гласоподаване
Върховният административен съд анулира решението на Централната изборна комисия в частта, в която е планувано след броенето на кон...

" Пак ще кажа две неща, за които съм безусловно сигурен. Едното е, че нямаме нищо общо с тази покупка като Централна изборна комисия, на тези устройства – не сме ги желали и няма да ги употребяваме. Второто – това по никакъв метод не заплашва изборния развой ", съобщи Томов.

Политически реакции

Боливудска акция на треторазрядния артист Борисов и неговите аналогови хора - по този начин Ивайло Мирчевот " Демократична България " дефинира днешните изказвания на някогашния министър председател за готвен " Костинброд 2 ".

" Ако имат доказателства за готвене на операция на изборите, незабавно да гипредоставят на Министерство на вътрешните работи, тъй като другояче господин Борисов се трансформира в господин Бареков от, добави той.

Мирчев се оплака, че ЦИК продължава да не дава на участниците в изборите изходния код на машинното гласоподаване. " Ако има някакво едва място в отчитането на вота, това е моментът, в който се записва на флашката и пътува до РИК. Там има опция за операция и по тази причина поискахме тези обществени ключове на картите, с които се гласоподава ", сподели Мирчев.
 Цветозар Томов: Още има време за взимане на нови машини и промяна на софтуера Цветозар Томов: Още има време за взимане на нови машини и промяна на софтуера
" Все още имаме време за взимане на нови машини и промяна на софтуера, само че то не е доста и би трябвало да се работи бързо ", сподели пред Nova News...

" Белият хакер, който хаква машините една по една, в този момент е направил чутовно изобретение - разкрил е двеста двайсе незнамсиколко машини, които щели да вземат гласовете на ГЕРБ и ние ще бъдем първа политическа мощ в идващия парламент. Благодаря ти, другарю Бойко Борисов ", разяснява очевидно иронично юрист Николай Хаджигенов от " Изправи се.БГ! Ние идваме " (ИБГНИ).

" Страхът е огромно шубе. Явно го е боязън и за скрития му претендент Герджиков, и за неговото показване, откакто е решил да извади, по какъв начин ги счете 228 по 1000, 228 000 гласа, от себе си. Очакваме да пусне отдалечено пръскачките на Народното събрание и други ноухаута, на които ГЕРБ, по какъв начин беше - Бърни Белия хакер, са експерти. Голяма излагация ", разяснява и Мая Манолова. Според нея, когато " неговите партийни концесионери не са в ЦИК, той (Бойко Борисов) губи изборите. Освен да му се подиграваме, за друго не се сещам ", добави тя.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР