Тезата на прокуратурата по казуса "КТБ" е последователна, тя се

...
Тезата на прокуратурата по казуса "КТБ" е последователна, тя се
Коментари Харесай

Петър Чобанов: Ако "Банков надзор" си беше свършил работата, КТБ трябваше да бъде обявена в несъстоятелност до 2012-а

Тезата на прокуратурата по проблема "КТБ " е поредна, тя се оформи в самото начало и в тази посока са и парламентарният отчет, и одиторските отчети – т.е. ясно е, че имаме ръководство – еднолично, на средства, които не са на мажоритарния притежател, те са на вложителите. Това сподели пред БНР някогашният финансов министър Петър Чобанов.

Оттам нататък тази теза е развита – показан е моделът, по който е функционирала банката, показани са няколко кръга от лица, които са причастни към цялата обстановка, а точно – вътрешният одит на банката, външните инспектори на банката и "Банков контрол " на Българска народна банка, добави той.

Чобанов посочи, че изясняването на действителното положение на банката е почнало по време на мандата на държавното управление, в което той е финансов министър и отхвърли тезата, че виновност за банкрута на банката би трябвало да се търси в кабинета. Компетентните органи започнаха да работят тъкмо по време на нашето държавно управление. Дотогава банката се раздуваше – утрои и учетвори салдото си, съобщи той.

Петър Чобанов счита, че, в случай че банката е траяла още известно време да действа съгласно одобрения циничен модел, вредите биха били невъобразими и уточни: "Де факто през 2011-2012-та, в случай че "Банков контрол " си беше правил работата, банката трябваше да бъде оповестена в неплатежоспособност. Банката по метода, по който действа, не би трябвало да продължава да действа, защото щеше да генерира още по-големи загуби за обществото. И в случай че "Банков контрол " си беше приключил работата, дефицитът на капитала щеше да бъде открит още в края на 2011-та и 2012-та година – т.е. нямаше да се стигне до тези загуби и върху това би трябвало да се концентрираме ".

Финансистът още един път акцентира, че схемата, по който е функционирала КТБ е доста рискова и е станало ясно, че има способността да се разраства: "Моделът, по който работи (банката) избухливо стартира да притегля депозити на жители и от там идва най-голямата загуба за обществото, защото тъкмо тези депозити по-късно не могат да бъдат възобновени от самите активи, които остават на банката и се възвръщат от Фонда за гарантиране на влоговете ".

Бившият финансов министър в кабинета "Орешарски " позволи, че и други политици, с изключение на Николай Бареков, са били финансирани от Цветан Василев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР