Тейлър Суифт и Ед Шийрън имат повече от 15 милиарда

...
Тейлър Суифт и Ед Шийрън имат повече от 15 милиарда
Коментари Харесай

Едва ли сте чували за най-гледания канал в YouTube

Тейлър Суифт и Ед Шийрън имат повече от 15 милиарда гледания в YouTube. Джъстин Бийбър бие и двамата с 18 милиарда преглеждания на видеоклиповете си. И въпреки всичко нито един от тях не може да се окичи с купата " Най-гледаният канал в YouTube ".

Тази чест се пада на T-Series. Ако името ви звучи непознато, няма проблем, никой не го е и очаквал, защото T-Series е индийски музикален лейбъл и продуцентска компания за филми и клипове. Видеата от техния канал са гледани над 53 милиарда пъти.

Каналът печели по над 100 000 нови последователи всеки ден и е на път да детронира скандалния влогър PewDiePie от трона на " Най-популярния и следван канал в YouTube ".

Истината е, че индийците превземат интернет с бързи темпове и T-Series са само едно от доказателствата за тази тенденция. С развитието на интернет мрежата в страната все повече индийци имат достъп социалните мрежи, YouTube и различните онлайн платформи.

Затова и много платформи (включително Netflix и YouTube) се обърнаха маркетингово към този новоотворил се пазар. Така сега благодарение на всичко това по нищо не личи, че бурния ръст на T-Series ще спре скоро.

И макар сега компанията да процъфтява в благодатната ера на интернет, тя започва пътя си много преди самата мрежа да добие популярност.

T-Series е основана в началото на 80-те години от Гулшам Кумар, който преди това продава плодови сокове, и започва като център за продаване на аудио касетки.

Постепенно Кумар се издига от продажбата на пиратски записи до продуциране на филмова музика за боливудски блокбъстъри като " Aashiqui " от 1990 г. Към средата на 90-те години компанията вече е голям конгломерат и централна част от медийния пейзаж на Индия, с подразделения във филмите, телевизията и дори произвежда свои паста за зъби и препарати за почистване.

Компанията започва да публикува трейлъри и музикални клипове от каталога си в YouTube в сериозно в края на 2010 г. Резултатите в началото са скромни и повечето клипове биват гледани по няколко десетки хиляди пъти. Това обаче до голяма степен се дължи и на факта, че в по-голямата си част все още Индия е оф-лайн, а YouTube е доминиран все още от странни типажи като Smosh и Fred.

Голямото включване на Индия към интернет дойде чак през септември 2016 г., когато конгломератът Reliance Industries, базиран в Мумбай, хвърли 35 милиарда долара, за да пусне първата 4G мрежа в страната - Reliance Jio, която предлага безплатни разговори и пренос на данни при минимални разходи.

Този ход, съчетан с достъпността на смартфоните, даде интернет на повече от 200 милиона души, понякога дори и в села, в които няма електричество.
Споразуменията за партньорство между YouTube и големите медийни компании в страната, включително T-Series, гарантираха, че най-големите индийски поп-звезди, телевизионни предавания и филми ще достигнат до възможно най-голяма аудитория.

" С все по-масираното навлизане на Индия в Интернет видеото се превърна в начина, по който индийците си взаимодействат с мрежата ", коментира Гаутам Ананд, управляващ директор на азиатския клон на YouTube. По негови думи около 85% от интернет потребителите в страната използват платформата за видеосподеляне. " Дори да не сте грамотни, все пак можете да се наслаждавате на гледането на видеа ", допълва той.

От цялата тази вълна T-Series се превръща в най-големия победител. Още с пускането на интернет мрежата, T-Series редовно продуцира десетки клипове всеки месец за своите 12 милиона абонати.

Година по-късно тази цифра се удвоява. Успехът на T-Series може да се сравни с този на Vevo през периода на растеж на YouTube. В момента каналът има 70 милиона абонати, а средно всяко видео в него има по над 6,5 милиона показвания, според Tubular Labs, компания за дигитални анализи. Миналия декември поп-звездата Гуру Рандхау изкара най-големия хит за компанията - песента " Lahore ", която досега е гледана над 615 милиона пъти.



Въпреки че T-Series печели пари и от по-традиционни канали, само от канала си в YouTube приходите на компанията се равняват на милиони долари.

" Последният ръст в използването на интернет в Индия наистина ни помогна да постигнем забележителен ръст. Последните две години бяха наистина изпълнени с действие ", коментира президентът на T-Series Нерайд Калян.

Този успех е захранван от солидния каталог на T-Series, както и богатия им набор от музиканти. Компанията обаче решава да вложи в сътрудничество с YouTube и да помогне за изготвянето на редица промоционални стратегии, които да привлекат към платформата още потребители. Така, от една страна T-Series ще си осигурят още публика за големите си имена, както и да наводнят пазара с регионалната си музика и останалото си развлекателно съдържание.

В допълние към основния си боливудски канал, T-Series имат още 28 канала, всеки от които е насочен към определена част от страната, в която се говорят десетки различни диалекти.



На фона на тази си доминация обаче T-Series проправя пътя и за други индийски медийни компании - общо 3 индийски канала намират мястото си в топ 10 на най-влиятелните канали в YouTube - T-Series, ZeeTV и YRF. А паралелно с това редица големи западни компании инвестират смело в индийския пазар. Така Sony Music India само от Индия получава средно по около 474 милиона гледания месечно на видеата в различните си канали.

Техният колективен успех може да бъде само началото на бум на индийското съдържание. Индия е втората по население държава в света с повече от 1,35 милиарда души - и според Bain & Company, само 34% от страната е онлайн, в сравнение с 89% от американците, например. Този брой ще продължи да нараства, тъй като инфраструктурата в страната се подобрява, добавяйки нови и нови потребители.

Всичко това води и до още един логичен извод - T-Series и индийските видеа вече стигат и до потребители, които не са само в Индия.

Само от САЩ каналът събира 12% от гледанията си. Добавете към тях и голямата индийска диаспора във Великобритания, както и не толкова големите, но все пак имащи значение индийски групи, живеещи на редица други места по света.

Както казва Нерайд Калян Боливуд вече не е ограничен само до една държава, а светът е на път да стане отново плосък.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР