Teva ще плати 225 милиона долара глоба и ще се откаже от лекарството за холестерол, за да уреди таксите за фиксиране на цените

...
Teva Pharmaceuticals се съгласи да плати повече от 200 милиона
Коментари Харесай

Teva Pharmaceuticals се съгласи да плати повече от 200 милиона долара глоби и да се откаже от ключово генерично лекарство за лечение на холестерола, за да уреди таксите за фиксиране на цените от Министерството на правосъдието на САЩ, съобщи агенцията в понеделник.

Споразумението е най-голямата глоба, платена „за вътрешен антитръстов картел“, се казва в изявление на DOJ. Основното включено лекарство, което ще бъде продадено на трета страна, беше правастатин, широко използвано лекарство за холестерол.

Съперникът на Teva Glenmark също ще плати наказателна санкция от 30 милиона долара, каза DOJ. CNN се обърна към Glenmark за коментар.

Министерството на правосъдието заяви, че това споразумение увеличава общите санкции до над 681 милиона долара за многогодишно разследване за разкриване на фиксиране на цени, манипулиране на оферти и схеми за разпределение на пазара в седем фармацевтични компании. Teva и Glenmark са двете последни компании, които признаха обвиненията за фиксиране на цените.

В изявление Teva каза, че ще плати 225 милиона долара в продължение на пет години. Освен това ще трябва да дари на хуманитарни организации клотримазол и тобрамицин на стойност 50 милиона долара, други две лекарства, за които призна, че са определяли цените.

„Резолюциите включват извънредни коригиращи мерки, които изискват разделяне на активи и възстановяване на конкуренцията в индустрията“, каза в изявление помощник-главният прокурор Джонатан Кантър от антитръстовия отдел на DOJ. „Компаниите в силно регулирани отрасли са уведомени, че отделът няма да се поколебае да ги държи отговорни и няма да толерира рецидивизма.“

Делото продължава от 2020 г., когато DOJ обвини производителя на лекарства за участие в три конспирации за фиксиране на цени. И Glenmark, и Teva бяха обвинени по едно обвинение за това, че са се съгласили да повишат цените на правастатин между 2013 и 2015 г. Teva също призна, че е нарушила антитръстовите правила, свързани с нейното лекарство клотримазол за кожни инфекции и тобрамицин, който лекува очни инфекции и кистозна фиброза.

Teva поддържаше „един единствен бивш служител“, който напусна през 2016 г. „в три случая, включващи трима отделни клиенти между 2013 и 2015 г., се съгласи с конкурентите, че Teva няма да наддава за възможност да достави на този клиент конкретен генеричен продукт“.

„Компанията има удоволствието да остави тези обвинения зад нас и вярва, че оставаме в добра позиция да се защитаваме срещу свързани граждански искове“, каза Teva в изявление.

Като част от споразумението Teva призна, че е участвала в трите конспирации, каза DOJ. Гленмарк призна, че е участвал в заговор за фиксиране на цената на Правастатин.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР