ТЕЦ Варна, собственост на Ахмед Доган, е вторият по големина

...
ТЕЦ Варна, собственост на Ахмед Доган, е вторият по големина
Коментари Харесай

Булгаргаз съди ТЕЦ-Варна за задължения в размер на 40 милиона лева

ТЕЦ Варна, благосъстоятелност на Ахмед Доган, е вторият по величина дебитор на " Булгаргаз "

Държавната компания " Булгаргаз " съди Топлоелектрическа централа " Варна ", благосъстоятелност на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, за употребен, само че не разплатен природен газ. Централата продължава да е вторият по величина дебитор на " Булгаргаз ". Задълженията на централата към държавния снабдител на природен газ са нарастнали до 40 млн. лева

Това стана ясно през днешния ден от изявление на изпълнителния шеф на " Булгаргаз " Деница Златева, оповестява.

За отговорностите на Топлоелектрическа централа " Варна " за употребявани, само че незаплатени количества природен газ, се разбра в края на 2021 година, когато тогавашното управление на " Булгаргаз " спря доставките и запорира сметки на централата. Тогава цитираният дълг бе на стойност 25 млн. лв..

" Задълженията на Топлоелектрическа централа " Варна " се натрупват във времето, не се покриват, а усещането е, че ТЕЦ-а има специфичен статут в българската енергетика. Властелинът на студения запас Топлоелектрическа централа " Варна " е не просто неефективна компания, само че и в топ 3 на длъжниците на природен газ към страната ", написа през днешния ден в профила си във Facebook депутатът от " Демократична България " Ивайло Мирчев.

Той показва, че ще насочи парламентарен въпрос към министъра на енергетиката за отговорностите на варненския Топлоелектрическа централа и какви ограничения са подхванати милионите да бъдат платени.

" Най-големият дебитор на " Булгаргаз " остава " Топлофикация София " с над 550 млн. лева ", уточни още Деница Златева. Столичното парно има отговорности и към БЕХ, с което общият им размер е 800 млн. лв.. " Проблемът е продължителен и решението му е отвън рамките на " Булгаргаз ", уточни Златева. Тя заяви, че след диалози със Столичния общински съвет и управлението на общинското сдружение то е почнало да разплаща по-високи размери на отговорностите си през последните два месеца.

Въпреки тези проблеми и макар ниската норма на облага " Булгаргаз " ще завърши 2022 година с позитивна оперативна облага, уточни Златева. Просрочените заплащания към компанията от другите им контрагенти не били повече от 30 дни.

Инвестиционни планове

Междувременно от уеб страницата на Топлоелектрическа централа Варна излиза наяве, че централата приготвя предстоящ капиталов план за създаване на възобновим енергиен парк за зелена сила на територията на централата. Публикуване е решение на Министерство на околната среда и водите от ноември 2022 година Министерство на околната среда и водите, с което се изисква Топлоелектрическа централа Варна да извърши екологична оценка, защото има възможност да бъде оказано " доста негативно влияние " върху околната среда. Становището по екологичната оценка на Регионална инспекция за опазване на околната среда Варна е наложително изискване за последващото утвърждение на проекта за регулация и застрояване, показва Министерство на околната среда и водите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР