ТЕЦ Варна, който е собственост на почетния председател на ДПС

...
ТЕЦ Варна, който е собственост на почетния председател на ДПС
Коментари Харесай

ТЕЦ Варна на Ахмед Доган е осъден да плати 39 млн. лева на Булгаргаз

ТЕЦ " Варна ", който е благосъстоятелност на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, е наказан през днешния ден да заплати на държавното сдружение " Булгаргаз " сумата от 35,5 млн. лева, законна рента от април 2022 година в размер на съвсем милион лв., както и 1,5 милиона лева разходи по делото. Това излиза наяве от решение на Окръжния съд Варна от през днешния ден, оповестява.

Решението на Окръжния съд не е дефинитивно и може да се апелира пред Апелативния съд.

Делото, което " Булгаргаз " заведе против Топлоелектрическа централа " Варна ", е за доставен, само че неплатен природен газ по силата на едногодишен контракт от 1 януари 2022 година

Общата сума, която топлоцентралата би трябвало да заплати на " Булгаргаз ", е 39 млн. лв.. Съдът може да изиска ограничения по поръчителство, които съгласно член 397, алинея 1 от Гражданския процесуален кодекс могат да са забрана на неподвижен парцел, запор върху движими движимости и вземания, в това число запор върху дялове в комерсиално сдружение.

През 2017 година Топлоелектрическа централа " Варна ", благосъстоятелност тогава на чешката ЧЕЗ, е продаден на компания " Сигда " ООД, притежавана от Данаил, Станислав и Ивелина Папазови. Папазов е някогашен министър на превоза в държавното управление на Пламен Орешарски и считан за непосредствен до Движение за права и свободи. Няколко месеца по-късно мажоритарен дял от компанията придобива Ахмед Доган. Почетният ръководител на Движение за права и свободи е и в управлението на толпоцентралата.

В средата на януари тази година, незабавно след приключването на въпросния контракт, от " Продължаваме промяната " сезираха ДАНС за " допустимо незаконно действие против енергийната и националната сигурност на България ".

Според изнесената информация през 2022 година " Топлоелектрическа централа Варна " цели месеци не е плащала на " Булгаргаз " и е натрупала многомилионен дълг.

В предходните години от “Демократична България ” също нееднократно са поставяли въпроса с какви пари Ахмед Доган придобива централата, по какъв начин внезапно получава всички нужни лицензи, отказвани с години на предходния притежател, в това число контракт за студения запас. Всички въпроси през годините обаче срещат мълчанието на институциите, измежду които също прокуратурата, Национална агенция за приходите и Министерството на енергетиката.

През 2020 година Топлоелектрическа централа „ Варна “ получава 20,8 милиона лв. за „ леден запас “. През юли 2020 стана ясно, че централата е взела към 54 млн. лева по тази линия за две години, без на процедура да работи. Тенденцията се резервира и през 2021 година.

Парите се отпускат от страната за поддържане на неработещи мощности в подготвеност Топлоелектрическа централа " Варна " да ги включи в електропреносната мрежа - при пораждане на недостиг.

В последна сметка кабинетът „ Борисов 3 “ в разгара на антиправителствените митинги разгласи, че централата отсега нататък няма да получава милиони от по този начин наречения „ леден запас “.

През декември 2021 година сметките на Топлоелектрическа централа " Варна " са запорирани, а " Булгаргаз " краткотрайно спря подаването на газ към централата поради насъбраните отговорности.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР