ТЕЦ "Варна", която е мажоритарна собственост на почетния лидер на

...
ТЕЦ "Варна", която е мажоритарна собственост на почетния лидер на
Коментари Харесай

Спряната ТЕЦ Варна на Ахмед Доган изкара на борсата за ток 27.5 млн. лв.

ТЕЦ "Варна ", която е мажоритарна благосъстоятелност на почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган, е играла на борсата на ток, въпреки от 13 декември да е със спрени доставки на природен газ и със запорирани сметки поради дълг към "Булгаргаз ".
Данни на "Българската самостоятелна енергийна борса " за търговията в сегмента на двустранните контракти демонстрират покупко-продажби на Топлоелектрическа централа "Варна " в последните три дни на предходната седмица, както и в понеделник, 20 декември. В резултат на това централата е изкарала малко над 27.5 млн. лева
От данните е видно, че газифицираната централа е предложила на 15 декември 70 МВ базова сила със период на доставка от 20 до 26 декември и на цена от 555 лв/МВтч, само че търгът се е провалил. В идващите два дни Топлоелектрическа централа "Варна " е оповестила надлежно 100 МВ и 75 МВ базова мощ за интервала 1-31 януари 2022 година на цени 605 лева и 599 лева./МВтч, успявайки да подписа покупко-продажби за по 25 МВ. В четвъртък постигнатата цена е 615.69 лева, а на идващия ден – 606.69 лв/МВтч. В понеделник централата афишира два търга – за 10 МВ пикова мощ за интервала 1-31 януари на цена от 809 лева, само че не са реализирани покупко-продажби, както и за 50 МВ базова мощ за същия период на цена от 619 лева./МВтч. За разлика от първата процедура, втората е частично сполучлива и завършва със договорка за 10 МВ на цена от 646.07 лева
И в трите търга е взел участие един покупател. Името му не е оповестено от борсата, каквато е практиката на платформата при такива случаи. Така взелият общо 60-те мегавата от централата остава незнаен. Сделките обаче носят на Топлоелектрическа централа "Варна " доходи от малко над 27.5 млн. лева Това, че тя е със запорирани сметки, не ѝ пречи да играе на борсата, защото там всеки състезател има обособени сметки или е дал банкови гаранции за присъединяване в търговията и действително съгласно разпоредбите на борсата няма проблем централата да продава сила за предстоящ интервал.
Представителят на Топлоелектрическа централа "Варна " Данаил Папазов, чийто наследник и щерка са съакционери на Доган и който бе транспортен министър в държавното управление Орешарски, разяснява, че с приходите от договорката ще бъдат погасени точно отговорностите към "Булгаргаз ". Те възлизат на 24 млн. лева, по данни на държавния газов доставчик.
По думите на Папазов сега се договаря с "Булгаргаз " за споразумяване на отговорностите. От "Булгаргаз " споделиха, че защото имат контракт с Топлоелектрическа централа "Варна ", газовите доставки ще бъдат обновени след уреждането на неплатените фактури.
Папазов изясни, че търговете за доставка от 20 до 26 декември (такъв е имало и на 9 декември) са се провалили, тъй като цената на тока не се е връзвала по отношение на разноските им за газ.
Сделките с незнайния покупател разрешават на Топлоелектрическа централа "Варна " да възобнови работата си от началото на идната година и да закрепи финансовото си състояние, с цел да продължи да се възползва от високите цени на електрическата енергия, които се обрисува да се запазят до края на зимата. При декларирана цена на газа от "Булгаргаз " за януари от 117.12 лв/МВтч, на каквато ще купува Топлоелектрическа централа "Варна ", и цена от над 140 евро/МВтч на европейските тържища, а при близки стойности на тока у нас и в част от европейските страни, централата на Доган ще си обезпечи доходи.
Отделно тя е записана от държавния "Електроенергиен систематичен оператор " за присъединяване в търговете за балансиране на мрежата високо напрежение, от които за седемте месеца на 2021 година изкара над 12 млн. лева, а от следващата година се чака да си обезпечава още по-високи приходи от тези търгове. Причината е, че енергийния регулатор въпреки всичко утвърди, макар множеството митинги на пазарните играчи, смяната в разпоредбите за търговия с ток, забраняващи пазарните обединявания на балансиращите групи. Така всички играчи, които не са съумели да изчистят дефицита или остатъка на сила вътре в групите си, ще бъдат уравновесени от 1 февруари 2022 година от ЕСО, а държавният оператор на собствен ред ще разпорежда това на централата на Доган и ТЕЦ-овете на предприемача Христо Ковачки.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР