ТЕЦ-овете ще работят без ограничения до 2038 г., а България

...
ТЕЦ-овете ще работят без ограничения до 2038 г., а България
Коментари Харесай

НС реши ТЕЦ-овете да работят без ограничения до 2038 г. Може да изгубим всички средства по ПВУ за енергетика - Икономика

ТЕЦ-овете ще работят без ограничавания до 2038 година, а България се отхвърля от поетия ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания с 40% до края на 2025 година

Общото проекторешение на енергийна парламентарна комисия мина в зала със 187 гласа " за ", 2 " срещу " (ПП) и 9 " въздържал се " (5 от Демократична България и 4 от ПП).



Рано тази заран депутатите от енергийна комисия се събраха на изключително съвещание, по време на което се сплотиха към общото проекторешение. В него е заложено още, че парите за батерии намаляват на половина и останалата част отива за грантова скица . Парите за развиване на опциите за геотермална сила ще отидат за саниране , а останалата половина - за грантова скица. Освен това Министерски съвет ще пренасочи всички спестени суми по изпълнени планове от ПВУ за плана за енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд . Отпада и промяна 11, обвързвана с отделянето на собствеността на двата оператора " Булгартрансгаз " и ЕСО от корпоративната конструкция на БЕХ. 

Проекторешението задължава служебния вицепремиер Атанас Пеканов да направи предложение за смяна в ПВУ в частта " Енергетика " и да реализира единодушие и предварителна позитивна оценка от Европейска комисия до 31 март.

Проекторешението обаче не подсигурява, че Планът за възобновяване и резистентност (ПВУ) ще бъде предоговорен . Ако Европейската комисия не се съгласи за измененията, то България може да изгуби всички планувани средства от частта " енергетика " на ПВУ, изясни пред OFFNews зам.-председателят на енергийната комисия в Народно събрание Радослав Рибарски от Политическа партия . По думите му поради война в Украйна и последвалата енергийна рецесия страната не може да си разреши да понижи енергийните мощности. 

От трибуната на Народно събрание съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков прикани да стартират диалози на районен принцип - с Гърция и Румъния. Той е на мнение, че единствено този метод ще бъде сполучлив и ще бъде позволено предоговарянето на ПВУ.




Вчера от трибуната в Народно събрание Петков разгласи, че енергийният министър на Гърция Костас Скрекас в телефонен диалог е изразил поддръжка за концепцията на " Продължаваме промяната " за общо предоговаряне на ПВУ в частта енергетика, касаеща намаляването на въглеродните излъчвания. Именно такова проекторешение внесоха и Политическа партия, само че то не бе позволено до дневния ред на Народното събрание, а през вчерашния ден, в енергийна комисия, бе отхвърлено. Заради това някогашният министър председател през днешния ден още веднъж прикани и за договаряния на районен принцип. По думите му в противоположен случай хората на митинга се залъгват за действителните благоприятни условия.

Жечо Станков от ГЕРБ-СДС сподели пред OFFNews, че няма по какъв начин самостоятелни проекти да се предоговарят от няколко страни. Той сподели, че е оптимист, че договарянията за смяна на ПВУ ще бъдат сполучливи. Депутатът съобщи, че проекторешението, което депутатите одобриха, е от основно значение, защото едно служебното държавно управление не стои устойчиво в Европейска комисия, колкото едно постоянно, поради което е нужно Народно събрание да даде мандат на Министерския съвет. Станков добави, че намаляването на въглеродните излъчвания е опасност за националната сигурност и в този смисъл въглищните централи би трябвало да работят без ограничавания до 2038 година

Той сподели още, че по-изгодно за България е да се откаже от парите за енергетика в ПВУ, в сравнение с да затвори централите. По думите му единствено за предходната година облагата за страната от ТЕЦ-овете е 1,2 милиарда лева, до момента в който в ПВУ сумата за енергетика е към 1 милиарда евро. 

" По-скоро ние би трябвало да се радикализираме и в някакъв миг да кажем, че се отхвърляме от Реформа 10 от ПВУ (намаляването на излъчванията с 40% - б.а.) ", сподели той и предвижда, че даже и тогава страната няма да изгуби всички средства, заложени за промени в енергетиката.

Докато депутатите решаваха, пред Народно събрание се организира митинг на КНСБ за запазването на централите.

Малко преди гласуването на целия текст от Българска социалистическа партия желаеха отмора, с цел да могат депутатите да излязат при протестиращите. Акцията е проведена от синдикатите, като в нея се включиха работещи на ТЕЦ-ове и мини.



OFFNews/ Йорданка Веселинова

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР