ТЕЦ Марица Изток 2 в момента работи така, както в

...
ТЕЦ Марица Изток 2 в момента работи така, както в
Коментари Харесай

Енергийният министър: Правим всичко възможно кризата с тока да бъде овладяна

ТЕЦ " Марица Изток 2 " сега работи по този начин, както в околните години не е работила. В момента централата има включени 5 блока от общо 8, като три от блоковете ѝ са в поправки. Това сподели служебният министър на енергетиката Андрей Живков на брифинг в Министерския съвет след среща на служебното държавно управление с представители на работодателските организации във връзка високите цени на електрическата сила на енергийната борса. Цитиран от Българска телеграфна агенция, той посочи, че екипът на Министерството на енергетиката, когато е била подписана заповедта Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " да продава на 1 млн.мегаватчаса от тока си на контролирания пазар за едногодишен интервал, се е заел с това ТЕЦ-а да не " остане единствено с този 1 млн. мегаватчаса ". Целта е да се направи по този начин, че при всяка допустима обстановка, която разрешава пазарът, въглищната централа да може да предлага ликвидност на пазара.

Министерството на енергетиката поема ангажимент да се направи всичко допустимо да се " успокоят " цените посредством предложение на ликвидност на електрическа сила. Това значи оптимално включване на мощности с подобаващи равнища на цените, добави Живков. За задачата ще се проведат диалози с управлението на ТЕЦ-а, с цел да се редуцира времето на оповестените поправки на блоковете си, и да може по-скоро да се вкарат в действителна употреба още мощности.

Андрей Живков посочи, че проблемите, които са довели до това " деформиране " на пазара не са неотдавна. Има насложени доста проблеми. Има проблеми, които са свързани с неналичието на регулация на свободния пазар на електрическа енергия. Той даде образец, че сега Министерството на енергетиката е наследило контракти за ремонт на мощности от водните централи, които са с просрочени контракти, не се правят в период и така нататък

Министерството прави всичко допустимо да накара енергийните сдружения да работят по подходя метод, тъй че тази рецесия да бъде овладяна, добави служебният енергиен министър.

Андрей Живков е подготвен да си подаде незабавно оставката, в случай че някой му я изиска. Но той смята, че този екип на Министерството на енергетиката, откогато служебното държавно управление работи, е свършило доста работа. Според него това е видно и по работата на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ", която от доста време не е работила с пет енергоблока.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР