ТЕЦ Марица Изток-2“ спешно има нужда от ново ръководство, което

...
ТЕЦ Марица Изток-2“ спешно има нужда от ново ръководство, което
Коментари Харесай

Калоян Стайков: Неефективното управление на Марица Изток-2 води до поскъпване на тока

ТЕЦ „ Марица Изток-2 “ незабавно има потребност от ново управление, което умее да ръководи централата по-ефективно, тъй че да е в интерес на стопанската система, не просто да съществува единствено с цел да я има.

Това разяснява за „ Мениджур Нюз “ икономистът от Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков.

При цена от 200 лева и по-висока Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 работи на облага и е разумно да пусне повече индустриални мощности. Въпреки това обаче най-големият Топлоелектрическа централа у нас продължава да работи на 40% от потенциала си с към 600 мегавата от общо 1600 мегавата мощности.

„ Не знам за какво това е по този начин, само че това сигурно значи, че ТЕЦът има потребност от различен мениджмънт, който може да ръководи по-гъвкаво и по-ефективно централата “, разяснява Стайков.  

В последните години централата трупаше стотици милиони лв. загуба заради високата цена на квотите за нездравословни излъчвания.

Сега обаче потреблението на електрическа енергия е толкоз огромно, че цената на Българската самостоятелна енергийна борса доближи до рекордните 400 лева на мегаватчас за някои пикови часове, което прави активността на ТЕЦа рентабилна. Така този ръст  в цената може да се ограничи до 250 или 200 лева на мегаватчас, в случай че ТЕЦът усили производството си. Още повече, че свръх ползване на електричество има на всички места, което значи, че България би могла да усили износа си на ток в прилежащите страни като Гърция и Турция.

„ Повишение в цената на електрическата енергия има в  световен аспект – в последните седмици и в Германия тя се увеличи два пъти “, посочи Стайков. Според него аргументите за високата цена на тока са многочислени. На първо място огромното ползване на електрическа енергия – поради високите температури и използването на климатични съоръжения, мощният туристически сезон, както и огромният растеж в стопанската система и увеличените поръчки. От друга страна има растеж на цената на горивата и природния газ, както и на квотите за въглеродни излъчвания, което също натиска цената нагоре.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР