ТЕЦ Марица изток 2 превишава екологичните норми за серен диоксид,

...
ТЕЦ Марица изток 2 превишава екологичните норми за серен диоксид,
Коментари Харесай

ВЕИ, въглища и енергийната независимост на България

" Топлоелектрическа централа Марица изток 2 " надвишава екологичните правила за серен диоксид, а България нарушава европейското законодателство, позволявайки това, установи Съдът на Европейския съюз.

Решението на Съда на Европейски Съюз е знак какви би трябвало да са политиките ни във връзка с енергийния преход. Това съобщи пред Българска национална телевизия Меглена Антонова от Грийнпийс по отношение на мнението на Европейски Съюз за Топлоелектрическа централа Марица Изток 2.

Това е победа за правовата страна, уверена е тя. Когато се гледа замърсяването на въздуха би трябвало да се гледат всички въглищни централи. Между 2016-2020 година продължава да има доста съществено замърсяване в района, посочи Антонова. Това са смъртни случаи, респираторни болести, сърдечно- съдови болести.

Не е нужно автоматизирано да се затварят въглищни централи, съгласно нея. Но не би трябвало да се бавим с намаляването на излъчванията. Енергийната самостоятелност не значи единствено въглища, сподели Антонова. Трябва да има изясненост за хората и пътна карта за Мариците, съгласно нея.

Антон Атанасов, КНСБ, е уверен, че решението на Съда на Европейски Съюз няма да повлияе на желанието ни за предоговаряне на ПВУ. Над 1 милиард лв. са вложенията там за серопочистващи съоръжения, по думите му. Нещата не са толкоз страшни, сподели той. Атанасов се надява справедливият преход да бъде в действителност обективен и никой служащ да не остане без работа и посочи, че ТЕЦ-овете са избавили стопанската система ни предходната година.

Изграждането на фотоволтаици не е на ниска цена, по думите му. Енергийната сигурност на страната е национална сигурност, сподели синдикалистът. Нямаме проект какъв брой ВЕИ ще изградим и по какъв начин ЕСО ще ги причисли към енергийната система. Ние към този момент не изпълняваме проекта за понижаване на излъчванията, счита той. Нека оставим хората в тези райони да работят умерено, настоя Атанасов.

Делото в Европейския съд се заведе след разрешителното за работа, което " Топлоелектрическа централа Марица изток 2 " получи в края на 2018 година То даде право държавната въглищна централа да изхвърля съвсем двойно над позволеното количество серен диоксид. Екологичните организации " Грийнпийс " - България и " За Земята " заведоха дело в Старозагорския административен съд, което продължи във Върховния административен съд. Съдът в Стара Загода отхвърли да анулира разрешението на централата да работи безсрочно, без да съблюдава законовите правила за нездравословни излъчвания. Върховен административен съд удостовери, че " Топлоелектрическа централа Марица изток 2 " замърсява въздуха както в България, по този начин и в Гърция, само че заключи, че от страна на адмнинистрацията не са нужни дейности, тъй като замърсяването на територията на прилежаща страна не е " доста ".
 Европрокуратурата поведе ГДБОП и ДАНС на акция в ТЕЦ-ове и топлофикации Обновена
Европрокуратурата поведе ГДБОП и ДАНС на акция в ТЕЦ-ове и топлофикации

Демерджиев не дава детайлности, преди спецоперацията да е приключила
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР