ТЕЦ Марица 3 системно нарушавала изискванията за емисиите от серен

...
ТЕЦ Марица 3 системно нарушавала изискванията за емисиите от серен
Коментари Харесай

ТЕЦ-ът в Димитровград обжалва всички осем санкции

" Топлоелектрическа централа Марица 3 " редовно нарушавала условията за излъчванията от серен диоксид . Това изясни още веднъж министърът на околната среда и водите Борислав Сандов по време на съвещанието на енергийната комисия. Опозицията инициира чуване на представители на Министерството на околната среда и водите, Министерство на енергетиката и Топлоелектрическа централа " Марица " 3 като обект от национално значение и от сериозната инфраструктура на страната, по отношение на затварянето на въглищната централа, бъдещето на въглищната промишленост и провокациите пред тях.

Сандов изясни, че са издадени наставления на предприятието, само че то не ги е изпълнило . Спирането на ТЕЦ-а било закъсняло, по думите му. 30 пъти са открити нарушавания на равнищата на серния диоксид. Във времето, в което предприятието не е работило, не е имало нито едно превишаване на излъчванията, посочи екоминистърът.

Един от всеки шест души на планетата умира от замърсен въздух , сподели Сандов. А България е топ 10 по този индикатор.
 Пускането на ТЕЦ-а в Димитровград не зависи от Сандов, а от притежателя
Пускането на ТЕЦ-а в Димитровград не зависи от Сандов, а от притежателя

Сандов отпрати протестиращите при шефовете на " Топлоелектрическа централа Марица 3 "

Юлиян Семерджиев от Топлоелектрическа централа Марица 3 изясни, че на 21 април е наложена най-тежката глоба. 30 броя нараствания на нормите на излъчванията серен диоксид са установени предходната година, а тази година единствено осем . Семерджиев посочи, че това се отнася за серния диоксид в Димитровград. Самата Топлоелектрическа централа нито един път тази година не е надвишила излъчванията , по думите му. Той регистрира голям брой сигнали на жители за превишени равнища на серен диоксид. Малък кръг лица протестирали обаче против централата.

На ТЕЦ-а са наложени осем наказания . Всички и по тях няма изговаряне. Наложените ограничения са несъразмерни, съгласно Семерджиев.

Централата отхвърля да носи отговорност за мръсния въздух в Димитровград . След прекъсването сдружението ще претърпи голям брой вреди, сподели Юлиян Семерджиев. Като шеф на годината за 2021 Топлоелектрическа централа Марица 3 ще бъде принудена в този момент да освободи чиновниците си. Семерджиев посочи, че сдружението ще си търси правата против страната поради нанесените вреди. Има заплаха да изпаднем в неплатежоспособност, изясни той.

Според Емил Георгиев от групата на " Българска социалистическа партия за България " 10 милиона тона бали италиански отпадък бил изгорял в централата . Не злоупотребявайте с доверието на хората, настоя той. Този регион е като триъгълник на гибелта, предизвести Георгиев. Нито един кг боклуци не е изгорял в Топлоелектрическа централа Марица 3, отговори Юлиян Семерджиев. Дружеството нямало такава опция, по думите му.

0,48% от тока в страната идва от централата, стана ясно още по време на чуването.
 Опасни равнища на серен диоксид във въздуха са били регистрирани в Димитровград
Опасни равнища на серен диоксид във въздуха са били регистрирани в Димитровград

Проблемът е бил породен от нездравословни субстанции от Топлоелектрическа централа " Марица 3 "

Дейността на със заповед на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Хасково поради нарушавания на нормите за качество на въздуха. На 29 април Административният съд в Хасково на заповедта. От Министерство на околната среда и водите напомнят и че на 12 май Съдът на Европейски Съюз в Люксембург осъди България за превишаване на нормите за серен диоксид в Югоизточния регион на страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР