ТЕЦ “Марица 3 ще съди екоактивистите, които се покатериха по

...
ТЕЦ “Марица 3 ще съди екоактивистите, които се покатериха по
Коментари Харесай

ТЕЦ “Марица 3” ще съди активистите на Гринпийс

Топлоелектрическа централа “Марица 3 ” ще съди екоактивистите, които се покатериха по охладителната кула на централата, оповестиха от предприятията в позиция. Ръководството й ще търси административна, наказателна отговорност и компенсации от уредниците и участниците в нахлуването.

“Обезпокоени сме, че в една правова страна от Европейски Съюз е допустимо български и задгранични жители да обхванат освен в частна благосъстоятелност – а точно в електрическа централа, на територията на която действат уреди, криещи нараснала заплаха! Лицата, които са се качили на охладителната кула, освен са го създали нелегално, а и с риск за личния си живот и живота на всички други жители, намиращи се наоколо. Безотговорните и незаконни дейности на некомпетентни лица може да провокират даже детонация ”, показват от теца.

За нелегално влизане в частна благосъстоятелност и навлизане в дружество със уреди с нараснала заплаха от централата ще сезират прокуратурата. Те допълват, че напъните за рационализация и енергийна промяна се съботират от такива акции и се оказва напън да прекъсване на работата.

“Определяме дейностите на тази интернационална организация като рискова PR акция за живота и здравето освен на участниците, а и на инцидентно присъстващите. Надяваме се сходен вид метод на изложение на противоречие да не е част от предизборната политическа конюнктура в страната. Правото на кротичък митинг е съществена полезност на демократичното общество, само че всевъзможни прояви на вандализъм от сходен вид против частна благосъстоятелност е незаконна. Подобни действия контрастират на демократичните полезности, които всяка европейска страна изповядва ”, споделят още от управлението на Топлоелектрическа централа “Марица 3 ”.

По-рано през днешния ден активисити се качиха до най-високата точка на централата. Акцията тече и сега

Още по мрачно шестима деятели се изкачиха до една от най-високите точки на Топлоелектрическа централа „ Марица 3″.

Демонстрацията им е в символ на митинг против регулярното замърсяване на въздуха и околната среда в района. В момента те изписват думата CRIME (престъпление) върху комина.

“Днес сме тук с цел да отправим обръщение, че такива съоръжения нямат място в българската енергийна система ”, сподели Десислава Микова от “Гринпийс България ” във видео, оповестено във Фейсбук страницата на организацията.

В акцията вземат участие деятели от България, Полша, Чехия, Унгария, Австрия, Хърватия, Гърция и Румъния. Те са обединени от идеята, че всеки европейски жител заслужава да диша чист въздух и да живее в безвредна среда.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР