ТЕЦ Марица 3 - Димитровград е спрян, след като в

...
ТЕЦ Марица 3 - Димитровград е спрян, след като в
Коментари Харесай

Спират ТЕЦ Марица 3 заради замърсяване на въздуха

ТЕЦ " Марица 3 " - Димитровград е спрян, откакто в събота неколкократно надвиши нормите на серен диоксид и по този метод заплашва освен здравето на хората, само че и прекъсването на работата на всички въглищни централи от Маришкия басейн.

Министърът на енергетиката Росен Христов сподели, че поради замърсяването от този Топлоелектрическа централа, страната ни рискува да се лиши от 30 % от енергетиката си:

" Да отворим нещо, което създава 65 мегавата с риск да затворим ТЕЦ-ове за над 3 хиляди мегавата, може да си визиите къде е публичният интерес. Последвалите хора без работа в целия Маришки басейн е от няколко десетки хиляди души и милиардите загуби за българската стопанска система и нарушената енергийна сигурност на страната.

Факт е, че те безусловно от петък до събота направиха осем нарушавания от позволените 24 за цяла година за всички предприятия в Маришкия басейн.

Те сега са затворени за да намерят метод да работят в границите на нормите, и, в случай че не го намерят, би трябвало да останат затворени, тъй като ние ще затворим безусловно всичко останало ".

От своя страна министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова уточни, че сме застрашени Брюксел да ни наложи солени санкции, поради неспазването на екологичните правила:

" Има голяма възможност съдът да постанови ограничения, които са свързани, първо и най-вероятно, с лишаване на дерогациите, дадени във връзка с нормите на серен диоксид на огромните горивни съоръжения в Маришкия басейн. Втората мярка, която съдът може да постанови, е ясно и изрично понижаване на мощностите, даже има и възможност от затваряне на централи ". 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР