ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3 е в пълна експлоатационна готовност

...
ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3 е в пълна експлоатационна готовност
Коментари Харесай

ТЕЦ "Контурглобал Марица Изток 3" е в готовност за работа през зимния сезон

Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица Изток 3 " е в цялостна експлоатационна подготвеност да отговори на потребностите на битовите консуматори и бизнеса в идните по-студени месеци. През зимния интервал електроенергийната система на страната е обичайно по-силно натоварена поради високото ползване на електричество за отопление, а централата има основна роля за обезпечаване на нужната сила.

В интервала от началото на 2021 година до края на октомври Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица-Изток 3 " е осигурила над 13,5% от общо създадената в страната електрическа енергия, което се равнява на междинното ползване на повече от 1 160 000 български семейства.

" Подготвени сме да работим на цялостна мощ в есенно-зимния интервал и както нормално ще допринесем за обезпечаването на нужната електрическа енергия за българските семейства и бизнеса в студените дни. Направихме цялостна профилактика на четирите енергоблока на централата, разполагаме и с нужните ресурси от лигнитни въглища от Мини Марица-изток. Модернизирахме сероочистващите съоръжения по този начин, че да дават отговор на най-съвременните условия на Европейски Съюз и към този момент улавяме над 97% от серните оксиди. Служителите и подизпълнителите ни са подготвени и съблюдават най-строги санитарни и ограничаващи ограничения в епидемиологичната конюнктура, което в допълнение подсигурява ефикасната и непрекъсната работа на централата ", съобщи Александър Желев, основен инженер на Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица Изток 3 ".

Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица Изток 3 " е измежду централите в страната, които могат да трансформират режима си на работа от минимална до оптималната мощ неведнъж в границите на деня - подвижност, значима за салдото на енергийната система. " Като базова мощ, централата ни има основна роля при високи натоварвания и непредвидени обстановки, като обезпечава надеждна и налична електрическа сила с локални запаси. Доказахме го и в този момент - работим най-вече на цялостна мощ през последните няколко месецa и даваме своя принос в поддръжка на напъните на бранша за преодоляване растежа на цените на електрическата енергия ", прибавя инж. Желев.

„ КонтурГлобал Марица Изток 3 " има и ръководи първата топлоелектрическа централа на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която работи в цялостно сходство с най-високите европейски стандарти за сигурност на труда и запазване на околната среда. Централата създава приблизително 10% от електрическата енергия в България, употребявайки локални енергийни източници и по този начин способства за гарантиране на енергийната сигурност и самостоятелност на страната. Над 1,4 милиарда лв. са вложени за гарантиране надеждната работа на централата и в ограничения за запазване на околната среда и сигурността на труда. Акционери са интернационалната енергийна компания ContourGlobal (73%) и Националната електрическа компания (27%).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР