ТЕЦ „Бобов дол“ захранва София с електроенергия. Ако той бъде

...
ТЕЦ „Бобов дол“ захранва София с електроенергия. Ако той бъде
Коментари Харесай

Любомир Спасов: Ако спрат ТЕЦ „Бобов дол“, София може да стане като дискотека

ТЕЦ „ Бобов дол “ зарежда София с електрическа енергия. Ако той бъде спрян, един от най-лошите разновидности, който може да се случи, е София да стане като дискотека. Това сподели в предаването „ Лице в лице “ изпълнителният шеф на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ Любомир Спасов.

Според него това, че тецът не дава отговор на разпоредбите е хвърлено в пространството обвиняване.

„ Може би концепцията е, че просто би трябвало да се набележи някой, който да бъде спрян и ние несъмнено сме им харесали най-вече. Това дали отговаряме на законодателството - екологично и всяко друго, има институции, които ни ревизират непрестанно. Има случаи, когато в действителност имаме някакви нарушавания, само че тези нарушавания водят по-късно със себе си наказания. Но в 90% от случаите нарушаване няма. Може би концепцията е някаква друга, не е тъкмо това, че избрана мощ страната би трябвало да бъде спряна, тъй като Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ е такава мощ, че тя ще направи доста пакост, в случай че бъде спряна, на енергийната система “, сподели шефът.

Спасов добави, че в четирите краища на страната има четири огромни базови централи, които поддържат сигурността и целостта на енергийната система.

„ Това са „ Козлодуй “, Варна, Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ и „ Мариците “. И когато единият го няма, нали се сещате, че няма по какъв начин една структура, която е с 4 крайници, внезапно без единия от краката да остане постоянна и здрава “, означи Любомир Спасов.

По думите му дружно с фирмата-доставчик, в теца работят около1200 индивида.

Изпълнителният шеф заяви, че няколко пъти към този момент са желали среща с министър Асен Василев, само че отговор нямат.

Спасов сподели, че Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ е централата, която на първо време и най-бързо върви в посока към позеленяване.

„ Ние имаме към този момент подготвен план, който влиза за искане за позволение за градеж на 100 мегавата фотоволтаик, подготвен план за създаване на нова газова връзка, който влиза за искане на позволение за градеж. Имаме план на идейна фаза за създаване на парогазови турбини на площадката на централата и той е в много напреднал стадий сега, идейният план е подготвен, вършат се елементи в работния. В парогазовата централа в допълнение имаме концепция да съхраняваме големи количества водород, които да добиваме от фотоволтаика “.

По думите му това е казвано непрестанно, в съгласие е, минали са капиталови планове и са утвърдени.

„ Ние като централа, която държи базова мощ и прави първично и вторично честотно контролиране на мрежата в тази част на страната ще се случат много неприятни неща. Имахме преди към половин година, привнесен от към Сърбия проблем с честотното контролиране на мрежата. Това значи, че може мрежата да рухне напълно в страната, в случай че нямаме генератори, като нашите, които са в действителност единствено генератори във въглищни централи, атомни и някои от вецовете – огромни, въртящи се синхронни генератори, които да съумеят да удържат честотата на мрежата и да стабилизират самата мрежа. Ако това го няма, ще се разпадне мрежата ", изясни шефът на теца.

Любомир Спасов предложения министъра на финансите и вицепремиер Асен Василев и премиера да посетят централата, да видят на място какво се прави, „ да видят, че нашата централа не е по-зле от централите, които са фаворизирани сега “.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР