ТЕЦ Бобов дол“ декларира с писмо до главния прокурор Иван

...
ТЕЦ Бобов дол“ декларира с писмо до главния прокурор Иван
Коментари Харесай

ТЕЦ „Бобов дол“ спира горенето на отпадъци

ТЕЦ „ Бобов дол “ заявява с писмо до основния прокурор Иван Гешев желание да спре горенето на нерегламентирани боклуци. Това става след инспекция, предоставена от Върховната административна прокуратура (ВАП) на министъра на околната среда и водите, оповестяват от държавното обвиняване.
Проверката се наложи поради огромната социална значителност на казуса, обвързван със замърсяването на околната среда от активността на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ и вероятните неподходящи последствия за здравето на хората, живеещи в обитаемоте места наоколо до оборудванията.
В получения във ВАП отчет се споделя, че със заповед на екоминистъра, специалисти от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Перник, Регионална инспекция за опазване на околната среда - Враца, Регионална инспекция за опазване на околната среда - София и Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора са направили сложна инспекция на активността на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ ЕАД, включваща осъществяване на изискванията по сложни разрешителни за горивна апаратура за произвеждане на електрическа сила и хранилище за неопасни боклуци, както и всички нормативни условия за взаимно изгаряне на боклуци.
Установени били нарушавания и неизпълнения от страна на оператора на съществени отговорности в региона на екологичното законодателство: противоречие с условията на автоматизираната система за прекратяване подаването на боклуци при превишения на нормите за възможни емисии; липса на охарактеризиране на избрани боклуци, формирани от активността на сдружението, а за останалите боклуци - изчезнали съгласувани проекти за тяхното пробовземане и изпитване. Констатирано било и непозволено отклоняване на отпадъчни газове в естествен режим на работа през комин, приложим само при преходни режими на работа на инсталацията или при повреда на сероочистваща апаратура.
В отчета се сочи още, че е издадена насилствена административна мярка за прекъсване на дейностите по взаимно изгаряне на биомаса и боклуци със период на деяние до премахване на несъответствията с изискванията в комплексните разрешителни и нормативните условия.
Същевременно Иван Гешев е получил писмо от изпълнителния шеф на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ ЕАД, в което ръководителят на централата показва желание да се спре горенето на боклуци и в къси периоди да се подхващат дейности от страна на сдружението за смяна на комплексното позволение в частта потребление на горива и да отстрани РДФ горивото като част от употребяваната горивна база, за което се е обърнал и към Министерство на околната среда и водите и Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник.
Темата продължава и в тези материали.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР