Тестват машините с проба в Доброславци и СливницаОбмислят вариант да

...
Тестват машините с проба в Доброславци и СливницаОбмислят вариант да
Коментари Харесай

Експеримент в ЦИК показа, че гласуваме за 8 секунди

Тестват машините с проба в Доброславци и Сливница
Обмислят вид да пускаме бюлетини и на плажа, в случай че се записваме краткотрайно в хотел

До 26 юни променяме сегашен адрес

Общо 75 гласоподаватели гласоподават за 60 минути, като на всеки гласоподавател се падат по 8 секунди пред машината за вота. Това сподели опит в ЦИК, който бе проводен през вчерашния ден с присъединяване на публицисти и чиновници на администрацията на националното заседание, оповестиха представителите на ЦИК Росица Матева и Цветозар Томов. „ Тези резултати са умерено оптимистични. Главното, което Комисията желае да откри, дали потенциалът от машини ще бъде достатъчен”, сподели Томов.

На някои от участниците е сложена задача да гласоподават за партии, които се намират на втора страница, да се връщат и да трансформират вота си. Идеята на това е била да се симулира закъснение.

Още два опита с машинно гласоподаване ще бъдат направени в околните дни. Първият ще е в Доброславци тази неделя и ще стартира в 10,00 часа, а мястото е зала в постройката на кметството. Там пробното гласоподаване ще продължи до момента в който през техниката за гласоподаване не минат 100 души и финално време няма да има.

Подобен опит ще бъде извършен и в Сливница, с цел да се реши дали техниката за гласоподаване е задоволителна. В ЦИК възнамеряват в секциите с над 450 гласоподаватели да бъдат поставяни 2 машини. Експертите припомниха, че са планували и обстоятелството, че лентите на машините имат потребност от промяна, че с една лента могат да гласоподават към 750 гласоподаватели, като от ЦИК не изключват вид тя да би трябвало да се смени, което ще забави малко гласуването.

Заради летните отпуски пък на 25 май от ЦИК са изпратили и писмо до министъра на районното развиване, с цел да се посочи какви документи ще са нужни за гласоподаване на хората по сегашен адрес като хотели или места за отмора. Граждани са питали за това в Комисията. Както е известно, съгласно разпоредбите на Изборния кодекс, гласоподавателите упражняват вота си по сегашен адрес. Според Изборния кодекс гласоподавателите попадат в изборните описи по непрекъснат адрес. Ако жителите имат и сегашен адрес, който е друг от посочения в персоналните му документи, те имат право да подадат заявление за гласоподаване по сегашен въпрос. Срокът за подаване на заявление в общината е не по-късно от 14 дни преди изборния ден, а това за актуалните предварителни избори е до 26 юни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР