Тествани са 37 832 ученици в 13 области, от тях

...
Тествани са 37 832 ученици в 13 области, от тях
Коментари Харесай

5 положителни COVID-проби в страната от 37 832-ма тествани ученици


Тествани са 37 832 възпитаници в 13 области, от тях 5 деца са дали позитивни проби – 2 в София, по 1 във Варна, Добрич и Пазарджик, това заяви на брифинг пред медиите министърът на образованието и науката проф. Николай Денков. Присъственото образование беше възобновено за 2538 паралелки, 1471 от които са в София, осведоми „ Дарикнюз “. Десетки хиляди възпитаници от 1 до 4 клас се върнаха в учебно заведение през днешния ден. А техните родители се съгласиха те да бъдат изследвани с щадящи проби за COVID-19 два пъти в седмицата.
Тестван е и педагогическият личен състав. Общо 2717 учители, от които шестима са дали позитивни проби - 3 във Варна, по една в Габрово, Добрич и София.
" С установяването на тези позитивни проби, ние сме предотвратили заразяването на останалите възпитаници и педагогическия личен състав ", посочи министър Денков.
" Тестването на учениците в клас е нов метод да осигурим безвредна среда в учебно заведение ", разяснява още просветният министър.
В процедурата са взели участие 3549 доброволци, от които 3271 родители. Включили са се още медицински сестри, посредници, студенти по медицина.
Тествани са и 1507 чиновници, непедагогически личен състав, от които са открити 3 позитивни проби - 2 във Варна и 1 в София.
Доставени са спомагателни 86 000 теста. Те ще бъдат разпределени още на следващия ден в Пловдив, Бургас, Русе и Враца.
„ Цялата концепция е, че няма обединен ден за пускане на всички. Както е обяснено в заповедта, това става при три изпълнени условия – проби налични, родители, които са подготвени да им тестват децата, и учители и доброволци, които да тестват учениците. Това, че някой не е почнал през днешния ден, не е проблем. Това за нас е нов модел, който в случай че проработи вярно, може да ни разреши да не връщаме децата в онлайн образование. Това зависи от метода, по който се осъществя самото тестване и до каква степен добросъвестно се извършва то”, изясни министър Денков.
От през днешния ден дребните възпитаници в 15 области на страната не можаха да се върнат присъствено в клас, защото едната компания, с която Министерството на здравеопазването /МЗ/ беше сключило контракт за щадящите проби, не ги обезпечи.МЗ е направило по-голяма поръчка за нови проби - за 1 460 000 теста, и в случай че тези проби бъдат обезпечени в идващите дни, ще имаме проби за един месец, съобщи още министър Николай Денков.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР