Тестването на учениците за Ковид-19 трябва да отпадне, изпратил съм

...
Тестването на учениците за Ковид-19 трябва да отпадне, изпратил съм
Коментари Харесай

Министър Денков в Бургас: Тестването на учениците за ковид трябва да отпадне

Тестването на учениците за Ковид-19 би трябвало да отпадне, изпратил съм мнение до здравното министерство през днешния ден. Кога тъкмо да стане това - ще реши министърът на опазването на здравето. Помолили сме да прегледат и всички останали ограничения и което е допустимо да отпадне. Това съобщи преди минути в Бургас министърът на образованието акад.Николай Денков. Той е в морския град за откриването на  СТЕМ център в математическата гимназия. 

Относно разновидностите за старт на образователната година Денков сподели, че датата 7 септември наподобява най-подходяща. " Печелим една седмица повече, което може да се употребява и за повече ваканции през годината, само че и за практикуване на материала. Предлагаме и удължение на образователната година с 2 седмици за учениците  от 1 до 6 клас. Така се получават общо 3 седмици, които могат в допълнение да се употребяват ", изясни просветителният министър. И добави, че редом с това се прави обзор на образователните стратегии, тъй че да се облекчат.

" Има прекалено много термини, университетски понятия. Програмите би трябвало да станат по-практически насочени ", счита министър Денков.

Попитан дали има информация, че учебни заведения пускат децата в онлайн образование, с цел да пестят ток, той отхвърли да е осведомен с подобен проблем.

" Има отпуснати пари, има отдел към учебните заведения, има смяна в ценообразуването, с която те получиха известно облекчение за сметките през февруари  и март. Ключовото е, че министерството  на финансите създава механизъм, в който всички учебни заведения, всички публични институции, ще влязат в един общ индивид, който да кандидатства за цена на тока. Така ще се знае за всяко учебно заведение, всяка болница, каква ще бъде цената на тока, която би трябвало да влезе в бюджета. Това ще промени коренно метода ", разяснява акад.Денков.

Той прикани ако някое учебно заведение не може да си заплати сметките, незабавно да алармира в министерството на образованието, с цел да му се помогне.

Относно приема на деца в учебно заведение от фамилии на украински бежанци министър Денков сподели, че са изпратени писма до учебните заведения - по какъв брой деца могат да се одобряват в паралелки, с цел да се знае дали да се откриват нови. За здравните условия, които биха основали повече проблеми, министърът съобщи, че се чака мнение на здравния министър - да се дефинират разпоредбите, по които украинските деца да влязат в учебно заведение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР