Тестването на децата до 4. клас да се извършва у

...
Тестването на децата до 4. клас да се извършва у
Коментари Харесай

Синдикат Образование към здравния министър: Тестовете да с...

Тестването на децата до 4. клас да се прави вкъщи от родителите, а не в учебно заведение. За това ще упорства профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа " в своя позиция пред министъра на опазването на здравето. Решението бе взето след 3 часа разисквания на народен онлайн съвет на профсъюза през днешния ден в наличието на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков.

Мотивите са, че тестването вкъщи е по-безопасно. Освен това при условие да се прави на гладно, в случай че процесът се случва в учебно заведение, децата няма да могат да закусват вкъщи. После ще би трябвало да се чака огромно междучасие, което може да бъде и понижено при прекрояване на графика за деня за да има време за тестване в понеделник и четвъртък заран. При тестване вкъщи ще е и доста по-лесна организацията.

Изразихме огромно терзание, че при написания сега правилник на доста места тестването на учениците от 1. до 4. клас няма да може да започва още на 10 ноември, а някъде може и въобще да не се случи, сподели водачът на профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа " доктор Юлиян Петров.

От синдиката имат възражения и по отношение на избора на проби - утвърдените от Министерство на здравеопазването не са от по-простичкия тип, за който са се споразумели на Отраслов съвет МОН, синдикати и работодателски организации.

От " Подкрепа " упорстват също да не се упражнява напън по отношение на шефове и учители и да се съблюдава правилото на доброволност.

Известно напрежение породи по отношение на проблема по какъв начин се постъпва, в случай че преподавател няма зелен документ, само че и откаже тестване. Първоначално имаше вид да преподава онлайн, последваха изказвания, че ще би трябвало да излезе в отпуск. Юридически няма по какъв начин да бъде заставен на това. В последна сметка системата разчита на почтеност на педагозите - че няма да откажат тестване, щом и за тях ще се ползват щадящите проби със слюнка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР