Тестовете за неваксинирани ще се безплатни, само пробата ще се

...
Тестовете за неваксинирани ще се безплатни, само пробата ще се
Коментари Харесай

Само със зелен сертификат на публични места

Тестовете за неимунизирани ще се безвъзмездни, единствено тестът ще се заплаща
Въвеждат наложителни маски за възпитаници от 5 до 12 клас

Само със зелен документ ще се влиза на публични места. Учители, непедагогически личен състав и възпитаници от 5 клас нагоре ще носят наложително маски по време за престоя си в образователните заведения. Към онлайн образование ще се минава при неявяване на 20% от учениците или при 30% карантинирани. Очаква се тези ограничения да влязат в действие от идната седмица.

Предложението е на държавния здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, който е изпратил отчет до служебния здравен министър Стойчо Кацаров. В отчета са обосновани две различни оферти за първата и най-спорна мярка, само че настройките са да бъде определен вид 1:

1. Достъпът до просветителни, обучителни, публични, обществени, културни, развлекателни, спортни обекти и действия да се реализира посредством показване на документ за имунизиране, за преболедуване, или за проучване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица страни на Европейски Съюз.

2. Алтернативно, в случай че не се схване въвеждането на зелен документ, да се дефинират спомагателни ограничавания в потенциала и преустановяване на избрани действия, в детайли посочени в отчета на ГДЗИ.
От здравното министерство оповестиха пред “Труд”, че зелен документ няма да е нужен за магазини, аптеки и банкови институции.

Предвиждат се и други ограничения като ограничение смесването на деца от разнообразни паралелки, посредством прекратяване на групови извънкласни действия. Спортните действия да се организират единствено навън.

При постигане на 14-дневна заболяемост над 500 на 100 000 население на общинско равнище да се вкарва образование в електронна среда по график и недопускане на повече от 50% от паралелките в присъствено образование. При постигане на 14-дневна заболямеост над 750 на 100 000 население на общинско равнище - прекратяване на присъственото образование.

При неявяване на над 20% от учениците от учебно заведение и/или сложени под карантина над 30% от паралелките в обещано учебно заведение в община се минава на образование в електронна среда по график, с присъствено образование на паралелки с минимален брой отсъстващи и не повече от 60% от паралелките.

“Възложил съм да бъдат закупени 1 милион антигенни проби, които ще бъдат за сметка на страната. Тестовете ще бъдат осъществявани в някои от сертифицираните лаборатории, с цел да може да се издаде документ, това е т. н. “зелен” сертификат”, изясни служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Той увери, че самият тест ще е безвъзмезден, само че вземането на тестът ще се заплаща. Сертификатът ще важи 48 часа след антигенен тест и 72 часа след PCR тест.

Според Кацаров към този момент цялостен локдаун не се постанова. “Няма да вървим към наложителна имунизация. Никъде по света не се ползва наложителна имунизация, няма да се ползва и в България”, съобщи министърът. В понеделник се чака дефинитивно решение по новите ограничения, които няма да влязат в действие още същия ден.

Изключение да се прави единствено за хора с противопоказания
Над 2000 лева да заплащат на лечебни заведения неимунизирани, предлага асоциация


Адвокат Свилена Димитрова

Средните разноски за лекуване на пациент с тежко протичане на COVID-19 са от 3500 лева нагоре. Цената на клиничната пътека, която заплаща НЗОК, е 1200 лева Разликата е за сметка на лечебните заведения. Това сподели юрист Свилена Димитрова, ръководител на Българска болнична асоциация по Нова телевизия.

Ден по-рано от асоциацията, която сплотява частните лечебни заведения у нас, желаеха неимунизираните против ковид пациенти да доплащат лекуването си, в случай че са хоспиталазирани в тежко положение в болница.

Експертите показаха, че доплащането може да се регламентира посредством допълнение на Наредбата за реализиране на право на достъп до здравна помощ, като се даде опция лечебните заведения да получават доплащане за лекуването на неимунизирани пациенти, болни от COVID-19, в случай че не разполагат с здравна причина да не могат да се имунизират. Друг вероятен вид е Министерство на здравеопазването да дефинира закрепена сума за доплащане на лекуването на неимунизирани пациенти.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР