Тестовете за COVID-19 за учениците от I до IV клас

...
Тестовете за COVID-19 за учениците от I до IV клас
Коментари Харесай

Тестването в училище: При какви правила ще се завърнат учениците в клас?

Тестовете за COVID-19 за учениците от I до IV клас към този момент са доставени в част от учебните заведения в страната.

До 12:00 ч. този понеделник родителите би трябвало да заявяват дали са съгласни децата им да бъдат изследвани.

София-град получи 81 000 щадящи теста за учениците от I до IV клас. Те се съхраняват в логистичен център в Панчарево.
Снимка: btvnovinite.bg
В понеделник ще се доставят до 24-те столични региона, а оттова и до всяко учебно заведение според от броя деца, чиито фамилии са съгласни с проучването.

Образователното министерство се обърна с зов за помощ от страна на учителите. А синдикати приканиха управляващите за незабавна смяна на заповедта за тестване.

От плануваните 400 000 теста, до момента от тях получени и раздадени са 180 000 в 11 области.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Вчера бяха раздадени на девет области, през днешния ден на Добрич и София-град “, споделя Огнян Иванов от БЧК.

Ако доставката до някой град или учебно заведение се забави или няма екипи за тестване, в сряда няма да се учи присъствено, прецизираха от просветното министерство.

Междувременно от Синдикат " Образование " оповестиха, че 87,3 % от учителите не са подготвени да изследват учениците в начален стадий.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Към учителите и чиновниците, които не желаят да се включват в процеса на тестване на възпитаници, да не се постанова административен напън, тъй като това ще докара до организация на протестни и протестни дейности от синдиката “, приканват още от профсъюза.

„ Наистина учителите сами няма да се оправят, имат потребност от поддръжка от родителите “, разяснява и просветителният министър Николай Денков.
Снимка: btvnovinite.bg
Предвижда се в допълнение възнаграждение за учителите и непедагогическия личен състав. Не е конкретизирано какъв ще е размерът му. Това обаче не важи за родителите, тъй като са доброволци, посочи Денков.

Но преди тестването, значим е диалогът вкъщи, напомнят психолози. Според тях, с цел да не изпита стрес, на детето би трябвало да се напомнят обичани учебни моменти.

„ Да му кажем, че нищо неприятно глух да се случи, това е краткотрайна мярка за няколко седмици. само че подсигурява, че ще се върнеш в учебно заведение измежду своите приятелчета - да се акцентира на дълготрайния положителен резултат “, поучава психологът Елена Мечева.

В дните за тестване децата би трябвало да закусят по-рано у дома. Те не би трябвало да са яли и пили 30 минути преди тестването, поучават просветителните управляващи.

Отрицателните проби при децата ще се третират като елементарен боклук.

Положителните ще бъдат събирани по специфична организация и унищожавани в инсинератора на Александровска болница в София.

В останалите градове отговорност за процеса това имат здравните инспекции.

Всички детайлности ще станат ясни в заповед, в която ще бъда в детайли написан целият механизмът за тестването.

МОН с отговори на настоящи въпроси за тестването на учениците 2826 са новите случаи на COVID-19 у нас Родилка умря от COVID-19 в Пазарджик Витанов: Връщането на децата в клас ще усили броя на инфектираните с COVID-19 185 души са умряли от COVID-19 за последното денонощие Проф. Кюркчиев: Няма още отговор над какво количество антителата ни пазят от COVID-19 Министерство на вътрешните работи работи по сигнал за разминаване сред имунизациите и документите от тях в София СЗО: България е на трето място в света по Коронавирус смъртност на 100 хиляди души население Жени на 27 и 33 година без други болести са измежду жертвите на COVID-19 у нас Кацаров: Няма потребност от локдаун, ограниченията работят
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР