Тестовете за COVID-19 в училищата да отпаднат и всички ученици

...
Тестовете за COVID-19 в училищата да отпаднат и всички ученици
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: COVID тестовете за учениците да отпаднат! |

Тестовете за COVID-19 в учебните заведения да отпаднат и всички възпитаници да се върнат абсолютно в класните стаи, прикани някогашният министър на образованието Красимир Вълчев, в този момент народен представител от ГЕРБ.

В момента децата могат да вървят на учебно заведение единствено при получено единодушие за тестване или съществуването на зелен документ, и то в случай че има такова от половината от паралелката. Тези 50% ще бъдат понижени на 30% единодушие от 15 декември.

Има най-малко три аргументи за това - написа той във Facebook и ги изброява: подозрения, че всичко се прави поради комисиони; незаконност и противоконституционност; неефективно разходване на бюджетни средства и неправилен труд.

Първото Вълчев аргументира по този начин:

" Доскорошният заместник-министър Димитър Петров беше сладкодумен: “С тестванията се занимава министърът персонално и неговият началник-кабинет Лидия Чорбанова. В нейния кабинет се викаше комисията, диктуваше се какво да се написа, след това се изготвяха ранглисти. Попитайте нея за какво са толкоз скъпи. ”

По-късно стана ясно, че от процедурата са отстранени компании, предлагащи доста по-ниски цени.

Министър Денков удостовери подозренията: “Когато обсъждаха тестванията, имаше наш представител, само че когато започнаха да се разискват съответни компании, той беше помолен да не участва. ”

Ако закупуването на проби продължи, остават подозренията, че това се прави поради корупционни ползи ".

За втората си точка някогашният министър отбелязва, че е нарушен правилото на задължителност на образованието до 16-годишна възраст, постановен с Конституцията:

" Всяка просветителна система съдържа принцип на задължителност. У нас този принцип е в член 53 от Конституцията и споделя, че образованието на децата е наложително до 16-годишна възраст. Родителите не могат да вземат решение дали детето им да учи, те са задължени да обезпечат образованието на децата си, а страната и общините са длъжни да обезпечат условия. Задължението за родителите, страната и общините подсигурява правото на обучение на детето. Както не е разрешено на родителите да бият и да осакатяват физически децата си, по този начин и не им е разрешено и да ги лишават от обучение и да ги осакатяват от житейски благоприятни условия и право на пълностоен и благополучен живот.

В момента близо 40% от децата са оставени като “слушатели ”, т.е. нито учат присъствено, нито получават ефикасна форма на обезщетително електронно образование. МОН няма законово съображение да дели паралелките и да анулира правилото на задължителност. Няма и морално право да го прави. В България над 20 на 100 от децата са от фамилии с недостиг на отговорност на родителите към образованието им. Възможността родителите на тези деца да вземат решение дали да вървят на учебно заведение е пагубно за тях и заличава напъните, които се поставиха по Механизма за обгръщане и задържане на децата и учениците ".

Извода, че с пазаруването на проби бюджетни средства се разходват неефективно и тестването изисква неправилен труд той изяснява с " нищожния % позитивни проби - под 0,5 ":

" Нищожният % позитивни проби - под 0.05, демонстрира, че или децата не са съществени преносители, или закупените проби са некачествени и неточни. И в двата случая е безпричинно да се харчат милиони при толкоз невисок %. Със средствата за проби, които ще се изхарчат до Коледа, можеха да се модернизират над 300 спортни площадки или над 500 класни стаи в учебните заведения.

Отделно хамалогията - изгубено образователно време, ангажиране на десетки хиляди учители, родители и чиновници, стоварени тежки кашони, запазване на невалидни проби. При нищожния брой позитивни проби е по-логично да се вършат проби единствено при признаци ".

След днешното пленарно съвещание, на което предлагането на ГЕРБ за въвеждане на зеления документ като наложителен за влизане в Народното събрание Вълчев пита: " Толкова ли по-нисша полезност са ни образованието и децата?! ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР