Тестовете на системата BG ALERT започват от утре. Започваме с

...
Тестовете на системата BG ALERT започват от утре. Започваме с
Коментари Харесай

Александър Джартов: Тестовете на системата BG ALERT започват от 7 ноември

Тестовете на системата BG ALERT стартират от на следващия ден. Започваме с област Габрово. Тестовете ще продължат до 29 ноември, когато ще създадем народен тест. Мобилният оператор няма значение, клиентите и на трите мобилни оператора ще получават тези известия.


Това съобщи шефът на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ основен комисар Александър Джартов. Той даде детайлности за началото на плануваните районни и народен тест на системата BG-ALERT с изпращане на тестови известия до популацията за бедствия и изключителни обстановки, съобщи кореспондент на БГНЕС.

“Важно е да се знае, че когато използваме системите да значимо предизвестие е, че предизвестието единствено по себе си е последната стъпка. Необходимо е авансово да се следят избрани процеси, феномени, да имаме данни, т.е извънредно значимо е да се знае, че самото предизвестие не става изцяло автоматизирано. В България към сегашния миг нормативната уредба регламентира, че пълномощия да се извърши ранно предизвестие имат министрите, регионалните шефове, кметовете на общини, кметовете на обитаеми места и кметските наместници, по този начин и във връзка с националната система за ранно предизвестие и обявяване, по този начин и във връзка с BG-ALERT. Инструментът, който ние създадохме ще сътвори спомагателен канал към тази система, само че решенията ще се вземат от тези длъжностни лица ”, добави Джартов.

Той разяснява, че не сме последната страна, която построява тази система. “Към месец септември в Европа 17 са страните, които разполагат с тази система ”, разясни той. Той добави, че софтуерът на системата е създаден по този начин, че на база на това какво обрисуване на територията ще бъде направено, всички кафези, които попадат в него, автоматизирано ще изпратят известие към устройствата, свързани към тези кафези.

Той разкри и по какъв начин ще наподобяват известията, които ще получават жителите. “Получавате известие със съответния текст. Вижда се, че е от BG-ALERT, изписва се текстът, който демонстрира самото равнище на тази заплаха ”, изясни той и сподели, че в известието има и линк, тъй че жителите да могат да получат спомагателна информация, при положение, че е належащо. Той посочи, че може да има дребна разлика при типа на известията, само че тя се дължи на по-стария програмен продукт на самото устройство или на операционната система.

Джартов разгласи и графика, по който ще бъдат направени тестванията. Той разясни, че те стартират от 7 ноември в област Габрово.

На 14 ноември известия ще получат хората от областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен.

На 15 ноември са Велико Търново, Разград, Русе и Силистра.

На 16 ноември известия ще получат във Варна, Добрич, Търговище и Шумен.

На 21 ноември в Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол.

На 22 ноември в Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област.

На 23 ноември са тестванията в Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково.

Предвижда се на 29 ноември да се организира народен тест в страната. Тогава, в продължение на половин час - от 12:00 до 12:30 часа, ще бъде предавано известие, съдържащо текст на български и британски език.

Николай Симеонов, част от обединяването ДЗЗД " Сискод ", което изготвя системата разяснява, че тестванията ще се организират на районен принцип. Той уточни, че главната цел на приложението е да известява популацията за идни бедствия, проблеми и така нататък /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР