Тестовете на експериментална ваксина срещу ХИВ в Уганда, Танзания и

...
Тестовете на експериментална ваксина срещу ХИВ в Уганда, Танзания и
Коментари Харесай

Африка спира тестовете за ваксина срещу СПИН след твърде разочароващите резултати

Тестовете на пробна ваксина против ХИВ в Уганда, Танзания и Южна Африка бяха прекъснати предварително, откакто предварителните данни демонстрираха, че тя не е ефикасна за попречване на инфекцията, съгласно основния началник на проучването.

Новината е последният удар в напъните за намиране на ефикасна ваксина против вируса, който до момента е лишил живота на към 40 милиона души от целия свят. Други 39 милиона живеят с вируса на ХИВ, множеството от които в Африка.

Изпитването на имунизацията, което е част от по-широка самодейност, наречена PrEPVacc, стартира през декември 2020 година с набирането на 1512 здрави възрастни на възраст 18-40 години и трябваше да завърши през 2024 година

Понтиано Калебу, основният откривател на програмата, съобщи в четвъртък, че самостоятелният комитет, наблюдаващ данните и сигурността на програмата, предложи, „ че даже да продължим, не можем да потвърдим, че имунизацията е ефективна„.

Въпреки че съществуват медикаменти, които понижават риска от заразяване с ХИВ, и лекувания за надзор на вируса и попречване на развиването на СПИН – смъртоносно заболяване на имунната система, което се появява, когато ХИВ не се лекува – специалистите настояват, че имунизацията против ХИВ би била значим инструмент в битката със СПИН като опасност за публичното здраве.

Проучването, ръководено от африкански откриватели и подкрепено от разнообразни европейски институции, като да вземем за пример Imperial College London, тества две разнообразни комбинации от пробни ваксини против ХИВ.

В рамките на изследването е тествана и нова форма на орална предекспозиционна профилактика (PrEP) – лекарство, което понижава риска от заразяване с ХИВ, с цел да се ревизира до каква степен то е дейно в съпоставяне със съществуващите медикаменти. Тази част от изследването продължава.

Участниците са привлечени основно от групи с висок риск от заразяване, като секс труженички, гей мъжете и моряците.

В изказване, оповестено в сряда, програмата за тестване на имунизациите съобщи, че несполучливото изпитване, което е било единственото интензивно изследване на ефикасността на имунизацията против ХИВ в света, е посочило „ какъв брой сложна е задачата за създаване на ефикасна ваксина против ХИВ “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР