Тестовете на екип от учени от университета в Киото се

...
Тестовете на екип от учени от университета в Киото се
Коментари Харесай

Феята на зъбките съществува... и живее в университета в Киото

Тестовете на екип от учени от университета в Киото се концентрираха върху способността на антителата да подтикват растежа на зъбите. Използваните субекти са мишки, страдащи от зъбна агенезия - вродено неявяване на един или повече зъби. Според статистиката сходно заболяване е присъщо и на хората: почти 1% от хората имат по-малко от 32 зъба.

Учените са изследвали генетичните аргументи с цел да схванат по какъв начин зъбите могат да се регенерират при възрастни. Според учените молекулите, виновни за развиването на зъбите, към този момент са разпознати. Сред тях се разграничават костните морфогенетични протеини (BMP). Когато молекулите си взаимодействат, се включва т.нар Wnt сигнализиране.

BMP и Wnt вземат участие освен в развиването на зъбите. Те контролират растежа на доста органи и тъкани даже по време на образуването на ембриона. Учените са изследвали гени, които потискат развиването на BMP и Wnt и са избрали най-безопасния ген USAG-1, потискането на който предизвиква растежа на зъбите.

По време на опита откривателите имат за цел да дефинират дали потискането на един USAG-1 ген е задоволително за израстване на нови зъби. Резултатът от проучването е израстването на спомагателни зъби при мишки. На идващия стадий учените тестват техниките върху порове, а в бъдеще възнамеряват да преминат към опити върху свине и кучета.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР