Тестовете, които днес получиха областите Пловдив, Бургас, Русе и Враца,

...
Тестовете, които днес получиха областите Пловдив, Бургас, Русе и Враца,
Коментари Харесай

Тестът за учениците в Пловдивско е различен, но работи на съ...

Тестовете, които през днешния ден получиха областите Пловдив, Бургас, Русе и Враца, не са от двата типа, които са упоменати в декларацията за единодушие от родителите. Те обаче също са антигенни, неинвазивни и щадящи - работят на безусловно същия принцип, с материал от слюнка.



Днес до просветителните институции в четирите области е получено писмо от министър акад. Николай Денков с уточнения по отношение на обезпечения бърз неинвазивен антигенен тест за доказване на COVID-19, който е отвън посочените към този момент в декларациите за единодушие тестовe.



В писмото се изяснява, че заради невъзможността на МОН да се доставят нужните количества от един от посочените в декларациите за единодушие проби за проучване на възпитаници от начален стадий в областите Пловдив, Бургас, Русе и Враца, децата ще бъдат
изследвани с V-check 2019nCoV Ag Saliva Rapid Test Kit,получил утвърждение от Министерството на здравеопазването със същите
характерности и от същия вид - с проба от слюнка, пуснат на пазара в България по реда на Закона за медицинските произведения и с оценено сходство със същите условия на Директива 98/79/ Европейска общност за диагностичните медицински произведения.



До учебните заведения към този момент е изпратен и клип, на който родителите могат да видят по какъв начин се ползва тъкмо този тест.

Почти няма разлика в операциите, а правилото на деяние е безусловно същият, увери и началникът на Регионалното ръководство на образованието Антоанета Кръстанова.

Тъй като родителите са дали единодушие за прилагане на различен тест обаче, са подхванати стъпки за правилното им информиране. След като се срещнат с новата информация, в случай че не изразят безапелационен отвод до на следващия ден, старите заявления остават годни и фамилиите се смятат за дали единодушие децата им да се изследват с обезпечения тест.

Междувременно до края на утрешния ден продължава и подаването на заявления са единодушие от родители, които желаят децата им да се върнат в клас при тестване два пъти седмично, само че още не са декларирали това.

Снимки: Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР