Тестове за COVID - да, тестове по материала - не60%

...
Тестове за COVID - да, тестове по материала - не60%
Коментари Харесай

Изпитването в клас спира за седмица

Тестове за Коронавирус - да, проби по материала - не
60% от всички възпитаници се връщат присъствено на следващия ден

Чакат доставки от здравното министерство

“Ако би трябвало ще издам заповед, че първата седмица не би трябвало да се изпитва. Децата имат потребност да се видят, да се приспособяват, да се направи преговор, в случай че трябва”. Това съобщи служебният министър на образованието акад. Николай Денков във връзка връщането на всички възпитаници присъствено на учебно заведение от на следващия ден - 6 декември, при еднократно тестване за ковид всяка седмица и поради поръчката от учители, че стартират с контролни по няколко предмета още в първите дни.

“Първите една-две седмици би трябвало децата да отиват за социализация в учебно заведение. Моля ви се, не започвайте с изпитването с учениците, тъй като част от техния стрес за връщане е упованието, че ще бъдат изпитани за няколко дни по всички предмети. Ако това не спре, в случай че би трябвало ще издам заповед, че първата седмица не би трябвало да се изпитва”, уточни Денков пред БНР.

Той регистрира още, че има проби за ковид за всички възпитаници, които са декларирали предпочитание да се върнат в клас - те са към 60% от всички в страната. По думите му, по образеца от взимането на проби в начален стадий и събирането на единодушие от родителите, се чака процентът да пораства и в последна сметка да стигне до 90.
Денков посочи, че в случай че някое учебно заведение не може да се оправи с организацията за връщането от на следващия ден, няма проблем да се стартира и във вторник.

“В склада има над 80 660 теста. Имаме увещание, че се чакат още няколкостотин хиляди теста през идната седмица”, уточни още министърът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР