Тестостеронът е стероиден хормон, отговорен за сексуалното желание. Спада към

...
Тестостеронът е стероиден хормон, отговорен за сексуалното желание. Спада към
Коментари Харесай

Хормонът за повишено сексуално желание

Тестостеронът е стероиден хормон, виновен за половото предпочитание. Спада към групата на половите хормони.

Тестостеронът е основно мъжки хормон, само че се намира както в мъжкото, по този начин и в женското тяло. При бозайниците той се секретира главно от тестисите на мъжките и от яйчниците при женските. Малки количества се създават и в надбъбречните жлези.

Благодарение на тестостерона се следи нараснало либидо и полова възбуденост. И при двата пола хормона е от основно значение освен за половата интензивност, а и за регулирането на плодовитостта и мускулната маса. Той спомага за увеличение на силата, производството на еритроцити и отбрана срещу остеопороза.

Нива на тестостерон

Мъжете създават приблизително сред 40 до 60 пъти повече тестостерон от дамите. При дамите обаче той въздейства доста повече. При мъже с ниски равнища на тестостерон е на разположение понижено полово предпочитание. Ако обаче имате прилив на сила, полово привличане и неустоимо предпочитание за секс, то значи вашите равнища на тестостерон са в нормата.

Химическият фактор, който управляват реакцията на хората към полова стимулация и тяхното полово държание, са равнищата на тестостерон в тялото. Като основен хормон, той напълно управлява половото увлечение сред хората. Доказано, хората с по-високи равнища на тестостерон са по-активни полово.

Нивата на тестостерон при мъжете се трансформира с възрастта. До 25 годишна възраст се следи непрекъснато повишаване, след което отделяното количество последователно почва да понижава. При дамите, въпреки това, равнищата на тестостерон би трябвало да са строго контролирани, в минимални граници.

Тестостерон

Ако тестостеронът в женското тяло е нараснал, това може да докара до нежелани последствия, като окосмяване не нетипични места, мутиране на гласа и други

При дами и мъже, кората на централния мозък подтиква тестостероновата секреция, когато сме щастливи или възбудени, т.е. - когато организмът се нуждае от нея. И аналогично, при напрегнати и стресови обстановки, скоростта на производството му бързо понижава.

Обобщено функционалностите и въздействията на тестостерона по отношение на организма са:

Подпомага растежа на костите, понижава равнищата на холестерол, подтиква нападателно държание, усилва синтеза на протеини, подтиква мастните жлези по кожата, може да докара до загуба на окосмяване по главата.

Още контролира производството на сперматозоиди, ускорява половото предпочитание, чувствителността към болежка понижава, подтиква отделянето на феромони и управлява пространственото мислене, при мъжа спомага за оформянето на вторичните полови белези.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР